Cernobîl. Cercetătorii, nouă teorie privind cel mai mare dezastru nuclear

cernobil
cernobil

În anul 1986, centrala nucleară Cernobîl din nordul Ucrainei devenea locul celui mai mare accident nuclear din istorie, unde unul dintre cele patru reactoare a explodat.

După ce multă vreme s-a crezut că accidentul a fost determinat de o explozie a aburului, acum, un nou studiu arată altceva.

Fizicianul Lars-Erik De Geer şi echipa sa de de cercetători suedezi de la Universitatea Stockholm, susţin că prima explozie a fost una nucleară.

Dacă au dreptate, descoperirile ar contrazice ceea ce se credea despre dezastrul nuclear şi, de asemenea, ar contrazice ideea conform căreia o astfel de explozie nucleară ar fi imposibilă într-o centrală.

Potrivit acestora, materialul radioactiv ar fi ajuns mai sus în atmosferă.

Examinarea a scos la iveală că explozia a topit o placă de oţel groasă de doi metri, aflată sub miezul reactorului, ceea ce ar indica o explozie nucleară.

Mai mult, un martor ocular, un pescar, a relatat că a văzut o lumină albastră deasupra reactorului, care ar confirma teoria fizicienilor.

Explicaţia se potriveşte şi cu versiunile anterioare ale evenimentelor: miezul a reacţionat cu grafitul, care ar fi declanşat prima explozie.

În ciuda acestui studiu, este foarte posibil să nu ştim niciodată ce a declanşat această explozie sau, altfel spus, care este lanţul complet de greşeli care a dus la această catastrofă. 

”Noua teorie îmbogăţeşte înţelegerea noastră asupra efectelor severe care pot fi rezultatul defecţiunilor de proiectare în astfel de reacţii”, a spus De Geer pentru Fox News.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel