EXCLUSIV  Ceremonie de comemorare a eroilor români. Corlățean: Sunt scârbit de atacurile din România

Un număr de 345 de militari români, căzuți în luptele de la Stalingrad (1942-1943), au fost reînhumați pe 29 septembrie la Cimitirul Militar Român de la Rossoșka, în apropiere de Volgograd (fostul Stalingrad).

La ceremonie au participat consilierul de stat Constantin Dudu Ionescu, senatorul Titus Corlățean și deputatul Bogdan Rodeanu, Secretarul general al MApN Codrin Munteanu, ambasadorul României la Moscova Vasile Soare, dar și alți reprezentanți ai ministerelor Apărării și MAE, plus militari ai mai multor țări occidentale.

În 2013 în timpul vizitei la Moscova, Titus Corlățean, pe atunci ministru de Externe, a purtat discuții cu Serghei Lavrov, în urma cărora autoritățile ruse și-au dat acordul pentru amenajarea unui cimitir românesc în zona Stalingrad-ului.

Primul acord după al Doilea Război Mondial a fost semnat între Rusia și Germania în 1992. Astfel, nemții în timp ce își căutau soldații pentru înhumare, au identificat soldați români pe care i-au îngropat în cimitirul german până în 2013. Soldații români au fost descoperiți în principal după plăcuțele de la gât. Abia după 2013, soldații români au început să fie înhumați într-un cimitir românesc.

Ceremonia desfășurată în acest an, pentru înhumarea a 345 de ostași români căzuți la Stalingrad, a fost umbrită de ostilitatea părții ruse. În urmă cu două săptămâni, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a fost prezent în regiune unde s-a întâlnit cu veterani ai armatei sovietice, fiind informat că urmează să vină, de la Ministerul Apărării din România și Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, o delegație pentru a lua parte la înhumarea celor 345 de militari români. Din acel moment, în presa rusă au apărut atacuri la adresa României din partea comitetelor de veterani ruși care acuzau Armata Română ”fascistă” de invazie și crime de război, existând vădite presiuni publice înaintea ceremoniei de înhumare a soldaților români. 

Înainte de ceremonie, delegația României a depus flori la Memorialul militarilor sovietici și la Cimitirul militar german din cadrul complexului Rossoșka.

În exclusivitate pentru DC News, Titus Corlățean a vorbit despre ”atmosfera complicată și ostilă” de la ceremonie. 

Delegația română a beneficiat de sprijinul omologului rus de la Oficiul Național pentru Cultul Eroilor, ambasada României cooperând cu această instituție rusă încă din 2015 când a avut loc ceremonia primei parcele din cimitirul românesc. 

Ceremonia din acest an a fost boicotată de partea rusă, de ministerul Apărării din Rusia.. Coroanele nu au fost duse de soldații ruși ci de delegația României și atașați militari din SUA, Norvegia, Polonia, Canada, într-un gest de solidaritate emoționant.

Omologul rus de la Cultul Eroilor a atras atenția și a semnalat că în 1948 Convenția de la Geneva a stabilit că soldații căzuți pe front încetează să mai fie inamici, discursul fiind direcționat către partea rusă.

Corlățeanu, ”scârbit” și ”epuizat sufletește”

La ceremonie a fost și un grup de veterani ruși care, deși nu au scandat în momentul ceremoniei, aveau pancarte ostile și au protestat prin tăcere față de ceremonia de înhumare. 

”Sunt scârbit de atacurile din România. Le înțeleg pe cele din Rusia unde este o temă politică, dar nu pot să-i înțeleg pe cei care ne atacă în România. După 70 de ani, am obținut cu greu un cimitir românesc unde să fie înmormântate creștinește osemintele ostașilor români. În 2015 am inaugurat prima parcelă, acum încă 345 de români identificați. Rareori m-am simțit epuizat sufletește după o acțiune externă. Din păcate nu a venit la ceremonie Televiziune Română, ci doar Radio România.

Nu a fost deloc simplu. Pe lângă încărcătura emoțională, ne-am confruntat cu ostilitate”, a declarat Titus Corlățean pentru DC News.

În zona Stalingradului, soldații sovietici își dormeau somnul de veci vegheați de o piatră simbolizând Steaua Roșie, dar fără cruce, neavând parte de preoți la comemorări. Abia în 2015, când delegația României a invitat preoți ortodocși, partea rusă a început să aducă preoți ruși la ceremonie. 

Stalingrad reprezintă una dintre cele mai cumplite înfrângeri din istoria Armatei Române. La Stalingrad, aproximativ 160.000 de militari români au murit, au fost răniți și dispăruți sau au ajuns în Gulaguri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel