EXCLUSIV  Ce sunt izotopii introduși în organism și de ce nu trebuie să te îngrijorezi. Dr Raluca Mititelu vine cu toate explicațiile

FOTO DC MEDICAL
FOTO DC MEDICAL

Substanțele din izotopii folosiți în medicina nucleară nu afectează echilibrul organismului, a spus Raluca Mititelu, președintele Societății Române de Medicină Nucleară, medic primar Medicină Nucleară de la Spitalul Militar Central și de la Centrul Oncologic Sanador, ambele din București.

Întrebată, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCMedical, ce se întâmplă cu izotopii introduși în organism, medicul Raluca Mititelu a răspuns astfel: „Îi legăm cu niște substanțe medicamentoase, doar că în doze foarte mici și doar cât să funcționeze ca indicatori. Spre deosebire de substanțele medicamentoase, de pastilele pe care le înghițim în mod obișnuit, pe acestea, fiind marcate radioactiv, poți să le vezi unde să duc în organism, ce se întâmplă. De obicei, aceste substanțe sunt niște indicatori de metabolism. De exemplu, glucoza radioactivă... noi vedem unde s-a dus acea glucoză. Dacă mănânci o linguriță de zahăr, nu vezi unde s-a dus în corp, nu ai cum. Această glucoză însă este marcată cu un izotop și, cu ajutorul aparaturii de detecție, e pur și simplu ca o hartă a distribuției glucozei respective în organism și vezi unde se duce. Unde se acumulează mai mult, acolo e clar că ceva nu e bine. Anumite celule au nevoie de acest combustil, de această glucoză pentru a se replica, pentru a crește, pentru o grămadă de lucruri rele pe care le fac. Și atunci această glucoză se va acumula mai intens în acele locuri”, a explicat Raluca Mititelu. 

Sanador

„Dacă am da acea substanță simplu, fără un izotop, nu am putea vedea unde merge normal. E un izotop cu energie mică. Dozele sunt mici, sunt controlate și nu afectează în nicio formă echilibrul organismului. De exemplu, investigațiile cu glucoză nu modifică sub nicio formă glicemia. Deci, o poți face foarte bine și la un diabetic. Ele nu au cum să modifice nimic, pentru că este o cantitate atât de mică încât nu interferă cu echilibrul organismului”, a subliniat medicul. 

Aflați din interviul de mai jos cu Raluca Mititelu:

- Ce se utilizează în medicina nucleară? Ce substanțe se folosesc, cum se introduc în organism și în ce scop? Ce aparate se folosesc?

- Cum s-a trecut de la metodă de diagnostic la cea de tratament? 

- Ce fel de explorări se fac în medicina nucleară?

- Ce sunt scintigrafiile, ce arată ele, în ce patologii?

- Ce este SPECT și în ce patologii se face această investigație?

- Ce este un PET-CT și în ce patologii este indicat ca investigație medicală?

- Care este diferența dintre SPECT-CT și PET-CT?

- Ce afecțiuni se pot trata prin Medicină nucleară și cum?

- Ca să poată fi tratat pacientul că aceste substanțe radioactive se practică internarea lui? Cât stă în spital, pentru că mulți se gândesc că se duc acasă radioactivi? Care este rata de succes a acestor proceduri – supraviețuirea pacientului și calitatea vieții?

Totul despre Medicina nucleară, cu Dr Raluca Mititelu, la Interviurile DC NEWS și DC MEDICAL

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel