Ce spunea negociatorul șef al României, în 2010, despre Juncker

Profesor dr. Vasile Pușcaș, fost Negociator Șef al României cu Uniunea Europeană, îl descrie pe Jean-Claude Juncker, proaspăt alesul președinte al Comisiei Europene, drept unul dintre cei mai "eficienți și abili negociatori europeni".

Prof. Pușcaș a desenat un profil al fostului premier luxemburghez într-un articol publicat în 2010. 

"În 1991, ca preşedinte al Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare, a fost un principal arhitect al Tratatului de la Maastricht, creativitatea sa în negocieri scoţând din impas dezbaterile despre uniunea economică şi monetară, prin sugerarea principiului „opt-out", aplicat Marii Britanii. Medierea pe care a realizat-o între Kohl şi Chirac, la sfârşitul anului 1996, a salvat Pactul de Stabilitate, în relaţie cu uniunea economică şi monetară. Un an mai târziu a reuşit lansarea „Procesului Luxembourg", determinând Statele Membre să treacă la aplicarea conceptului „Europei Sociale". CV-ul de negociator european al lui Juncker include realizări de marcă în toate marile domenii ale construcţiei europene, de la extindere şi introducerea euro până la Tratatul Constituţional şi configurarea zonei euro - i se mai spune şi „Mister Euro" ", scria Pușcaș în Adevărul.

Fostul Negociator Șef al României cu UE se declară impresionat de "talentul" lui Juncker "de a te face să te raportezi şi la ţara sa, atunci când discutai teme ale agendei europene".

„Juncker's say"

"Prin personalitatea lui Juncker ar fi poate cel mai bine ilustrat rolul factorului individual în negocierea europeană. În general, teoria negocierii indică, pentru situaţiile din Consiliul European, trei surse de putere în negociere: 1) sursele de putere ale statului; 2) sursele instituţionale; 3) sursele individuale. Desigur, dimensiunea statală este fundamentală, dar şi celelalte două sunt eficiente, îndeosebi în medierea impactului asimetriilor structurale. J. Tallberg a realizat, în urmă cu câţiva ani, o cercetare despre capacitatea/puterea de negociere în Consiliul European.

Ce Comisar european va da România. Cine sunt femeile care puteau ocupa postul

Autorul a constatat că Jean-Claude Juncker era perceput a avea o capacitate întărită de negociere a ţării lui datorită calităţilor sale personale. Ca evaluare, Tallberg susţine că, prin capacitatea sa personală de negociere, Juncker dezvolta o influenţă mai mare decât a unor ţări cu o populaţie de 12-14 milioane locuitori - reamintim că Luxemburg are o populaţie de peste 400.000 locuitori. Astăzi, este o axiomă că Uniunea Europeană are nevoie de un leadership puternic şi înzestrat cu capacitate de negociere internă şi globală. În literatura studiilor europene se întâlneşte frecvent expresia: „Juncker's say". Poate că este cea mai frumoasă şi sinceră recunoaştere a contribuţiei şi calităţilor unui lider european", mai scrie prof. Pușcaș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel