Ce spune vicepreședintele BEI, Mihai Tănăsescu, despre coplată

mihai_tanasescu
mihai_tanasescu

Vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Mihai Tănăsescu, a susținut, joi, la RFI, că taxarea în sănătate va îmbunătăți finanțarea în acest domeniu, iar oamenii se vor gândi de două ori înainte de a decide dacă trebuie să meargă la medic.

Potrivit oficialului BEI, modelul coplății se aplică în toată lumea, însă, la nivel european, contractul social ar trebui regândit, având în vedere sporul demografic al zonei.

Mihai Tănăsescu apreciază decizia Guvernului de la București de a introduce, începând cu luna aprilie, măsura coplății în sănătate. "Cred că este în primul rând, dacă vreţi, o problemă de finanţare. Sigur, ştim foarte bine că sistemul sanitar are nevoie de o finanţare mai mare. În al doilea rând, cred că este o problemă de mod în care individul se pune în faţa unei situaţii medicale sau nu. Cred că în momentul în care cineva contribuie, se gândeşte de două ori dacă trebuie să se ducă la doctor sau nu".

Întrebat dacă sistemul coplăţii va rezolva problemele financiare din sectorul sanitar, Mihai Tănăsescu a răspuns: "Nu ştiu dacă le va rezolva, dar cu certitudine vor fi nişte îmbunătăţiri. Este un sistem care se aplică peste tot în această Europă, în acestă lume. Conştientizarea individului că trebuie să participe cu o bucăţică mică la un serviciu care este scump şi un serviciu care este necesar, este cred foarte bine".

Europa are nevoie de un nou contract social

Tănăsescu consideră că Europa trebuie să fie pregătită și pentru momentul în care zona s-ar putea confrunta cu probleme economice din cauza decelerării creșterii populației.

"Europa în momentul de faţă reprezintă din punct de vedere al populaţiei aproximativ 7% din numărul populaţiei globale. Produce în acest moment aproximativ 25% din Produsul Intern Brut global al acestei planete. Dar Europa cheltuie 50% din totalul contribuţiilor sociale, din totalul cheltuielilor sociale pentru locuitorii ei. Este limpede că în acest context în care populaţia europeană descreşte şi descreşte vertiginos, este limpede că acest contract social, pe care Europa l-a avut în ultimii 50-60 de ani probabil va trebui să fie revizuit. De aceea, cred că este nevoie şi este şi un mesaj, poate, la adresa europenilor, de a gândi perfect şi a regândi, probabil, un nou contract social pentru Europa".

Potrivit vicepreședintelui BEI, "ceea ce este astăzi e puţin sustenabil şi o decelerare a creşterii populaţiei poate să conducă în următorii 15-20 de ani la o criză financiară puternică, cu nişte efecte negative puternice asupra creşterii economice a ţărilor din Uniunea Europeană. De aceea, cred că trebuie de acum mers pro-activ pentru a rezolva această problemă cu care se confruntă Europa şi nu numai".

Guvernul a decis, miercuri, ca pacienții să plătească, începând din luna aprilie, o sumă modică, cuprinsă între 5 și 10 lei, pentru serviciile de spitalizare.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel