Fostul premier Adrian Năstase a comentat, pe blogul personal, tensiunile româno-ungare apărute pe fondul scandalului arborării steagului secuiesc. El spune că, în primul rând, "Ungaria nu a recunoscut, niciodată, consecințele Tratatului de la Trianon".
Adrian Năstase susține că în condițiile în care atât România și Ungaria sunt membre NATO și UE, nu se poate pune în discuție frontiera comună. Astfel, accentul care pe drepturile omului și ale drepturile minorităților. Acestea ar fi instrumentele schimbării statutului teritorial al unor zone din Transilvania.
Fostul premier susține că ideea drepturilor colective sugerează ideea unei colectivități etnice așezate pe un anumit teritoriu. Astfel, trebuie să obțină autonomie teritoarială. Adrian Năstase mai spune că această idee au încercat reprezentanții Ungariei să o introducă în documentele Consiliului Europei.
El mai spune că motivele sunt revizuirea Constituției și proiectul de regionalizare, iar mijloacele ar fi utilizarea "agentului provocator" (Nemeth Zsolt) și a ambasadorului Ungariei din București (la final de mandat) pentru a amplifica mesajul referitor la obiectivul principal. Pretextul ar fi autonomia teritorială. Un alt pretext este arborarea drapelului secuiesc.
Adrian Năstase spune că este vorba de o diversiune, inclusiv cu scop electoral în Ungaria, iar "scopul acțiunii a fost de a “internaționaliza” subiectul și de a genera “emoție” internă și externă". De asemena el afirmă că "'Bătălia' nu e niciodată cu oficialitățile ungare, ci cu partenerii lor și cu instrumentele lor din străinătate. Acolo ar trebui să acționeze permanent instituțiile statului român. Acesta este doar un episod dintr-o bătălie care va continua și în anii ce urmează. Nu întâmplător aceste accente de tensiune apar atunci când statul român pare mai vulnerabil în plan intern și în plan extern.".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu