Probabil că ați experimentat stări de nervozitate din cauza foamei, un fenomen din cauza căruia oamenii devin morocănoși și irascibili.
Practic, în acele momente simți că stomacul tău este pe cale să se mănânce singur, creierul este în ceață, iar corpul tău se simte epuizat.
Nu numai că această stare este extrem de incomodă (pentru tine și oricine se află în jurul tău), dar poate duce și la o poftă crescută de mâncare, expunându-te la riscul de a ajunge la o gustare nesănătoasă și de a face alegeri alimentare mai puțin optime.
Așadar, din ce cauză ne simțim așa și ce se întâmplă cu adevărat atunci când ne este foame – să aflăm!
Când mâncăm alimente, regiunea creierului nostru care procesează plăcerea și recompensa se aprinde pe măsură ce grăsimile și zaharurile din masă eliberează substanțe chimice cunoscute sub numele de opioide care se leagă de receptorii din creier. Ai citit bine.
Acestea sunt același tip de substanțe chimice de semnalizare precum drogurile. La rândul său, acest fenomen declanșează eliberarea de dopamină, unul dintre hormonii care ne fac să ne simțim bine și care reglează stări, precum emoția, vigilența și impulsivitatea.
Este același hormon care se eliberează atunci când ne îndrăgostim, întreținem relații intime și consumăm droguri și alcool (și ceea ce, în cele din urmă, joacă un rol crucial în procesul de dependență). Așadar, pentru că consumul de alimente este legat de a te face fericit, creierul tău vrea să repeți continuu acel sentiment plăcut.
Ce se întâmplă când nu primești mâncare? Totul începe cu grelină. Când stomacul este gol, eliberează grelină, hormonul foamei. Grelina este produsă în intestin ca răspuns la programul dumneavoastră standard de masă – precum și la simpla vedere sau miros al alimentelor – și este concepută pentru a semnala creierului că corpul dumneavoastră are nevoie de mai multă energie sau hrană. Când grelina lovește creierul, atinge zonele care controlează procesele automate ale corpului, metabolismul și centrul de recompensă pe care tocmai l-am menționat. Când grelina provoacă toată această stimulare, creierul tău trebuie să asculte. Și de obicei face acest lucru provocându-vă să mâncați.
Rolul grelinei în controlul centrului de recompensă al creierului tău este destul de puternic și, după cum se dovedește, ar putea fi unul dintre factorii care contribuie la nervii tăi. Potrivit unui studiu din revista Neuropharmacology, atunci când cercetătorii au stimulat șoarecii cu grelină sistemică (care ar trebui să îi spună creierului să mănânce), dar de fapt nu le-au furnizat nici un aliment cu care să se hrănească, nivelurile de dopamină din creierul lor au scăzut.
Deoarece dopamina este un neurotransmițător care ajută la îmbunătățirea funcției mentale și a concentrării, doar acea modificare ușoară a nivelurilor de dopamină pe care le-ați putea experimenta prin privarea de alimente vă poate afecta capacitatea de concentrare. În plus, acest neurotransmițător este, de asemenea, responsabil de menținerea emoțiilor sub control, astfel încât dopamină scăzută poate însemna că aveți mai puțin control asupra furiei.
Alte persoane care au un nivel scăzut de dopamină? Persoane care trec prin sevraj de alcool sau droguri. Și de obicei se confruntă cu iritabilitate, confuzie mentală, anxietate, agitație și încetineală în gândire. Deci, atunci când încerci să ignori mesajele corpului tău care îți spun că trebuie să mănânci, agitarea ta poate fi provocată de dependență.
Un alt motiv pentru care îți este foame se datorează, de asemenea, hormonului foamei. După ce grelina este produsă în intestin și călătorește către creier, acesta comandă apoi eliberarea unui al doilea hormon numit neuropeptidă Y, care stimulează apetitul. Această substanță chimică naturală a creierului are mai multe funcții, inclusiv creșterea aportului de alimente, precum și reglarea furiei și agresivității și se pare că cele două sunt legate. Potrivit unui studiu din revista Biological Psychiatry, persoanele cu niveluri ridicate de neuropeptidă Y în lichidul cefalorahidian au avut mai multe gesturi de agresivitate și impulsivitate, precum și de agresivitate impulsivă. Deci, cu siguranță are sens faptul că nivelurile ridicate de nY cauzate de foame pot determina oamenii să devină irascibili.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News