Silviu Bian este calul de sacrificiu al PDL. A tras cât a putut din fondurile europene destinate ANOFM prin intermediul unor comisioane solicitate subalternilor. Bian este cercetat de DNA pentru comisioane de 45.000 de euro luate de la angajaţi, dar caracatiţa este mult mai mare. Toţi oamenii lui Bian se află la conducerea unor proiecte de milioane de euro, iar comisioanele de aici sunt foarte grase întotdeauna.
Spre exemplu, Elena Baboi, director adjunct în cadrul Direcţiei Managementul Pieţei Muncii, Formare Profesională, Informatică şi Control Măsuri Active din cadrul ANOFM, a fost managerul proiectului "Analiza deficitului de forţă de muncă calificată în domeniul construcţii", încheiat în august anul trecut, care a avut o valoare de peste 700.000 de euro. Proiectul a vizat "îmbunătăţirea capacităţii ANOFM de a anticipa schimbările pieţei muncii în domeniul construcţiilor", informează Ziarul Financiar.
Un alt exemplu este Maria Dora Tufan, director adjunct în aceeaşi direcţie din cadrul ANOFM, care este managerul proiectului "Şanse egale pentru un viitor comun", care se desfăşoară în perioada august 2010 - ianuarie 2013 şi care are o valoare totală de peste 3,6 milioane de euro. Şi exemplele pot continua, având în vedere că în aceste proiecte este obligatorie promovarea activităţilor în mass-media. De altfel, chiar Adina Croitoru, fostul purtător de cuvânt al ANOFM, a renunţat la funcţie pentru a deveni managerul proiectului "Campanie de comunicare privind serviciile SPO oferite tinerilor şi angajatorilor", cu o durată de doi ani şi cu o valoare de aproape 2,4 milioane de euro. Salariul unui manager de proiect finanţat prin POSDRU poate ajunge până la 33.600 de lei pe lună (8.000 de euro) în cazul unui proiect de tip grant, adică cu o finanţare totală de până la 500.000 de euro şi la 50.400 de lei pe lună (12.000 de euro) în cazul proiectelor strategice, care au o finanţare maximă de până la 5 milioane de euro. Ar putea fi aceasta miza funcţionarilor care au dat mită şefului lor pentru a-şi păstra funcţiile?
"Banii au fost pretinşi de către inculpatul Bian Silviu pentru ca, în calitate de ordonator principal de credite, să vireze 25% din costul proiectelor finanţate din fonduri ale Uniunii Europene şi destinate dezvoltării resurselor umane, reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, în vederea bunei derulări a activităţii în cadrul proiectelor. De asemenea, această sumă, primită cu titlu de mită printr-un intermediar, reprezintă o parte din salariile funcţionarilor respectivi pe luna august 2011", se arată în comunicatul remis ieri de DNA. Rămâne de văzut dacă Bian va fi găsit vinovat.
Până la finele anului trecut, ANOFM a reuşit să semneze numai 33 de contracte finanţate din fondurile europene pentru resurse umane, cu o valoare nerambursabilă de 65 de milioane de euro, adică numai 37% din valoarea fondurilor disponibile până în 2013. POSDRU este primul program finanţat din fondurile europene care se apropie de final, având în vedere că până în prezent s-au semnat contracte în valoare totală de peste 80% din cele 4,25 miliarde de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană până în 2013. Un raport de evaluare a axei prioritare 4, realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG România în consorţiu cu Eurolink şi Kantor, arată că plăţile făcute către ANOFM au fost în cuantum de 6,32 mil. euro din prefinanţări (adică bani acordaţi de la bugetul de stat pentru co-finanţarea proiectelor), iar valoarea rambursărilor (adică a banilor "curaţi" primiţi de la Uniunea Europeană) a fost de numai 667.000 de euro.
Cu numai 33 de proiecte contractate şi cu mai puţin de 7 milioane de euro atrase, axa de finanţare pe care ANOFM are exclusivitate a înregistrat cea mai slabă performanţă în atragerea fondurilor europene pentru resurse umane.
Citeşte şi:
Dumitru Pelican revine la conducerea ANOFM București
DNA: Fostul şef al ANOFM lua bani cu sacoşa de la subalterni
Silviu Bian, şeful ANOFM, a fost reţinut de DNA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu