EXCLUSIV  Cancerul de esofag. Dr. Beatrice Anghel (SANADOR), despre brahiterapia esofagiană: Este un un tratament destul de ușor

Ce obiceiuri populare îți cresc cel mai mult șansele de a te îmbolnăvi de cancer / Foto: Pixabay, de Rafael Juárez
Ce obiceiuri populare îți cresc cel mai mult șansele de a te îmbolnăvi de cancer / Foto: Pixabay, de Rafael Juárez

Medicul Beatrice Anghel de la SANADOR a vorbit la DC NEWS despre tratarea cancerului de esofag.

Medicul Beatrice Anghel a explicat la DC NEWS că în România există puține centre care fac brahiterapie esofagiană, deși tratamentul este unul destul de ușor de făcut.

"Sunt foarte puține centre care fac brahiterapie esofagiană. Brahiterapia esofagiană aș vrea să specific că nu este tratament de primă categorie, decât dacă pacientul este, să spunem, inoperabil, nu se poate deplasa la tratament, statusul de performanță al pacientului este scăzut, dar abordul local primează și este destul de ușor de efectuat. Pacientul merge în serviciul de gastroenterologie cu medicul terapeut curant, i se montează o sondă gastrică și un tub care ajunge exact în vecinătatea tumorii, acesta este foarte bine plasat, securizat, se face tomografie, se face iar un plan de tratament rezolvat prin acel soft, după care pacientul este tratat. Se scoate sonda nazogastrică și pacientul poate pleca acasă. Este un tratament destul de ușor.", a explicat, dr. Beatrice Anghel.

Sanador

De ce pacienții aleg brahiterapia esofagiană

Întrebată dacă este necesară și anestezia, medicul Beatrice Anghel a răspuns: ”Nu. Poate o anestezie locală la montarea sondei nazogastrice, dar altceva nu. Este de ajutor gastroenterologul, pentru că e foarte importantă vizualizarea”.

"De multe ori folosim în situații mult mai delicate brahiterapia esofagiană și anume reiradierea, atunci când pacienților li s-au oferit anumite tratamente și au făcut poate chiar un curs de radiochimioterapie în trecut, au avut o intervenție chirurgicală și să spunem că, nu știu, în 5-10-20 de ani tumora a revenit și nu se mai poate face nimic din punct de vedere ale unor constrângeri ce țin de măduva spinării, care e un organ foarte sensibil și brahiterapia rămâne unul dintre tratamentele oferite. Deci reiradieri, poate suplimentar de doză prin iradierea internă și, bineînțeles, ocazional pacienți care pur și simplu refuză venitul la tratament și atunci brahiterapia făcându-se în 2-3-5 ședințe, își doresc doar să efectueze aceste ședințe și să își vadă de tratamentul fie sistemic, fie fără tratament.",  a mai spus medicul Beatrice Anghel.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel