Călin Popescu Tăriceanu: În jurul lui Traian Băsescu domnește corupția

Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului și candidat la Președinție din partea Partidului Liberal Reformator (PLR) consideră că România are o problemă în ceea ce privește Justiția, însă acest lucru este cauzat în mare parte de președintele încă în funcție, Traian Băsescu. Toate demersurile lui Băsescu de a se transforma într-un apostol al luptei împotriva corupției "sunt însă date peste cap pe final de mandat, în momentul în care putem constata cum corupția domnește în jurul lui și ajunge la el", a mai susținut fostul premeir, într-un interviu acordat Lumeajustitiei.ro.

"Din punctul meu de vedere, România are o problemă serioasă în ceea ce privește Justiția. Este un lucru pe care trebuie să îl recunoaștem. Sigur, nici atitudinile unora dintre liderii politici nu sunt dintre cele mai inspirate, mai ales in comentariile pe care le fac la adresa justiției si, mai ales, ca urmare a unor decizii care nu ar trebui în niciun fel comentate", a precizat președintele Senatului întrebat fiind dacă Justiția din România este cu adevărat independentă sau este sub controlul politicului.

Cât despre acuzațiile care i se aduc lui Traian Băsescu, potrivit cărora și-ar fi subordonat Justiția, pas cu pas, în timpul celor două mandate, Călin Popescu Tăriceanu a opinat: "Traian Băsescu a vrut să se transforme într-un apostol al luptei împotriva corupției, acesta fiind mesajul lui în 2004 în campania electorală și mesajul lui de după. Toate demersurile lui Băsescu sunt însă date peste cap pe final de mandat, în momentul în care putem constata cum corupția domnește în jurul lui și ajunge la el. Două mandate de președinte de așa-zise eforturi pentru a face Justiția independentă sunt pur și simplu năruite de înregistrările și transcrierile discuțiilor dintre membrii clanului Bercea cu fratele lui".

Băsescu, responsabil de cum este percepută Justiția astăzi

Potrivit fostului premier, Traian Băsescu poartă răspunderea pentru cum este percepută Justiția din România astăzi, întrucât de multe ori a dat impresia că știa ce dosare urmează să deschidă procurorii, asta în contextul în care făcea presiuni prin telefoanele date Procurorului General al României. 

"Toate aceste lucruri se petrec ca urmare a regimului condus de Traian Băsescu în timpul căruia Justiția a părut subjugată instituției prezidențiale. Traian Băsescu poartă o mare responsabilitate pentru percepția care există astăzi cu privire la Justiție. În ultimii ani, el și-a pus amprenta în mod evident asupra resursei umane din Justiție.

Citește și Bercea-Băsescu, ciudățenia informărilor SRI. Replici Tăriceanu-membru comisie SRI

Nu putem să scăpăm din vedere faptul că singurul politician român care a încălcat în mod evident independența Justiției este Traian Băsescu. Băsescu a făcut presiuni în Justiție prin telefoanele și directivele pe care a încercat să le dea Procurorului General, el singur admițând acest lucru. Nu există în Constituție vreun articol în care să se arate că președintele are voie să pună mâna pe telefon și să-l amenințe pe procurorul general, ori de câte ori nu îi convine o decizie a acestuia.

Traian Băsescu este și cel care a instituit ideea de tele-justiție în România. Să nu uităm că în cazul privatizării CFR Marfă, Băsescu anunța că va fi cercetată de către DNA și că vor urma noi dosare, ceea ce înseamnă că avea informații despre ce urmează. De la pupitrul Palatului Cotroceni, Băsescu a făcut tot felul de rechizitorii și a dat verdicte.

Despre independența magistraților

Călin Popescu Tăriceanu dorește ca Justiția să rupă total legăturile cu politicul, iar independența magistraților să foi întărită. "Magistratii trebuie să fie independenți și să își facă datoria fără să dea socoteală cuiva, în special vreunui politician", a mai spus Tăriceanu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel