Care este bugetul minim pentru a te iniția pe bursă?
Oricine poate investi la Bursa de la București. Dar care este bugetul minim pentru a investi?
„Sunt brokeri care impun valori minime de deschidere de cont, dar alții nu. Depinde de strategia fiecăruia. Ideea este să te ții de această investiție constant. Să zicem că nu ai o sumă foarte mare. Cu 5.000 lei poți cumpăra mai multe acțiuni. Dacă tu cumperi câte o acțiune din fiecare, tot nu o să fie bine. Dacă ai investit 10 lei, iar creșterea este 5%, nici nu o simți. Sunt alții care au valori de deschidere mult mai sus, 10.000 lei sau poate chiar mai mult. Alții promovează ideea de a veni lună de lună cu bani. Poate nu ai mulți bani la început, dar poți, lună de lună, să trimiți bani în acel cont - 500 lei. Ideal ar fi ca 10% din bugetul nostru să meargă către investiții - fie la bursă, fie în alte domenii”, a spus Daniela Șerban, președinte al Asociației Române pentru Relația cu Investitorii (ARIR).
„Pe termen foarte lung, dacă este să investim pe 20 de ani, toate vor crește, dacă nu alegem companii foarte prost administrate. În principiu, indicele principal este cel cu care mai toată lumea începe. Indicele principal înseamnă primele 20 de companii, cele mai tranzacționate, cele mai mari, și care sunt din diverse sectoare. Unii chiar urmăresc acest indice. Cât ai pondere în indice? 20%. Ok, atunci 20% vei avea și în portofoliul meu. Și practic, faci o mini copie a acelui indice, pentru a nu-ți mai bate capul cu alegerea companiilor”, a mai zis Daniela Șerban la DC News și DC Business.
Pe larg despre acest subiect vedeți aici:
Sunt oameni care pun bani deoparte, dar în ce ar trebui să investească românii pentru a-și proteja banii de inflație?
Mihai Ciobanu, redactor-șef DC Business, a întrebat-o pe Daniela Șerban, președinte ARIR, dacă investiția la bursă este o alternativă viabilă la depozitele bancare.
Daniela Șerban, președinte al Asociației Române pentru Relația cu Investitorii (ARIR), a zis că, înainte de a decide în ce investim, trebuie să ținem cont de câteva lucruri esențiale: profilul fiecăruia, toleranța la risc și să ne gândim când am avea nevoie de bani.
Vedeți mai multe aici - https://www.dcnews.ro/trei-lucruri-de-care-sa-tii-cont-daca-vrei-sa-investesti-daniela-serban-arir-vine-cu-recomandari-pentru-banii-tai-video_903487.html
ARIR a fost fondată în 2018 de companii listate, cu potențial de listare, administratori de fonduri și profesioniști în IR. Membrii fondatori ai ARIR sunt: Bursa de Valori București, ALRO, Franklin Templeton Management – Suc. București, Electromagnetica, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, TeraPlast, Transelectrica, Daniela Șerban, Cosmin Răduță și Tony Romani. Comunitatea s-a triplat în primii 3 ani de la înfiinţare atrăgând în 2022 aproape 40 de membri, majoritatea companii listate la bursă.
„Companiile listate sau care au planuri de listare sunt în centrul preocupărilor noastre, dar, în același timp, comunicăm cu investitorii instituţionali şi individuali, le oferim un instrument util în activitatea lor – indicatorul VEKTOR, care evaluează comunicarea companiilor cu investitorii, publicat pe website-ul Bursei de Valori Bucureşti şi ARIR.
Alcătuim un ecosistem care – alături de vocile oficialilor, ale reprezentanților mediului de afaceri şi academic, ONG-uri și alte organizații – contribuie la formarea unei opinii publice avizate în subiectele incidente companiilor listate, celor care emit obligaţiuni sau investitorilor.
Ne propunem să devenim un punct de contact pentru cererea și oferta de resurse umane în domeniul Investor Relations din România”, transmite ARIR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu