Urmărește emisiunea live


Brazi de Crăciun artificiali sau brazi crescuți în pepiniere. Recomandarea silvicultorilor

Brazi de Crăciun artificiali sau brazi crescuți în pepiniere. Recomandarea silvicultorilor  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Brazi de Crăciun artificiali sau brazi crescuți în pepiniere. Recomandarea silvicultorilor / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Silvicultorii din Braşov dezvăluie care este cea mai bună variantă de brad de Crăciun.

Brazii crescuţi în pepiniere sunt soluţia optimă pentru protejarea mediului pentru pomul de Crăciun, în opinia silvicultorilor. Atenţie, brazii vânduţi în ghiveci nu mai pot fi plantaţi. Iar pentru producerea brazilor artificiali se poluează foarte mult.

Pomul de Crăciun este o tradiţie la care puţini renunţă, în special dintre cei care au copii. Să împodobeşti bradul şi să vină Moşul cu cadouri este una dintre bucuriile pe care cei mici şi le vor aminti chiar şi la vârste înaintate.

Mai mult, instalaţiile luminoase tot mai sofisticate fac ca atmosfera de sărbători să fie una cu totul specială.

În ultima perioadă, însă, au crescut şi îngrijorările în ce priveşte felul în care ne purtăm cu mediul. Între aceste preocupări intră şi dacă să tăiem sau nu brazi de Crăciun pe care să-i ţinem câteva zile în casă, iar apoi să îi aruncăm.

Care este probleme cu brazii artificiali

O primă soluţie a apărut de mai mulţi ani: brazii artificiali. Primele inconveniente ale acestora au fost lipsa mirosului de cetină din casă, dar acesta poate fi suplinit prin câteva crenguţe. Problema mai gravă a fost când s-au făcut cunoscute procedeele de fabricare a acestor brazi. Poluarea pentru producerea unui brad artificial este mult mai mare decât tăierea a zeci de pomi de Crăciun.

În ultimii ani a apărut o altă variantă: brazii în ghiveci, despre care comercianţii spun că sunt replantaţi după ce clienţii îi returnează, odată cu trecerea Sărbătorilor de iarnă. Cele mai multe magazine chiar oferă sume de bani înapoi celor care duc aceşti brazi după ce nu îi mai folosesc. Specialiştii spun, însă, că aceasta este o mare păcăleală.

„Dacă mergeţi să vedeţi cât de mare este rădăcina unui brad de doi metri, aşa cum se vând mulţi dintre cei la ghiveci, vă veţi da seama că aceştia nu vor mai putea fi replantaţi”, spun specialiştii de la Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt” Braşov.

Soluția optimă, brazii din pepiniere

Silvicultorii spun că bradul este o specie care creşte pe terenuri mai stâncoase, astfel că rădăcinile lui nu ajung foarte adânc în pământ. Pentru aceasta este nevoie ca rădăcina să fie lungă şi să se întindă pe o suprafaţă mare, astfel că brazii au rădăcini lungi de zeci de metri. Dacă acestea sunt tăiate, astfel încât să încapă în ghiveci, bradul nu mai poate fi plantat din nou.

Cea mai bună soluţie, în acest caz, pare să fie cea a brazilor crescuţi în pepiniere. Aceştia sunt crescuţi special pentru a fi utilizaţi ca pomi de Crăciun. Atâta timp cât cresc, ei produc oxigen, iar, în momentul în care sunt tăiaţi, un alt brad este plantat pentru a fi tăiat după 10-15 ani sau chiar mai mult, după cum au mai explicat silvicultorii Regiei Kronstadt.

Brazii crescuţi în pepiniera din apropierea Braşovului au cele mai mici preţuri de pe piaţă (50-70 de lei), departe de cel al brazilor din import. De multe ori, aceştia costă un sfert din preţul celor aduşi din Germania sau Danemarca, însă nu au coroana perfectă a celor din import, precizează Adevărul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel