Beneficiile surprinzătoare pe care le obțineți dacă renunțați la cofeină

FOTO: Freepik @katemangostar
FOTO: Freepik @katemangostar

Cât timp durează sevrajul dacă renunțați la cofeină și ce beneficii surprinzătoare obțineți.

Cofeina este cel mai consumat compus psihoactiv din lume, fiind prezent atât în cafea, cât și în ceaiul negru ori verde, câteva dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial.

Și chiar dacă nu beți cafea ori ceaiuri, cofeina se găsește și în băuturile energizante ori în ciocolată.

Atunci când este consumată, cofeina este absorbită rapid de organism, atingând efecte maxime în două ore, deși pot dura și nouă ore până este eliminată din corp. De asemenea, este solubilă în apă și în grăsimi, astfel încât ajunge în toate țesuturile, ceea ce explică de ce cofeina poate afecta mai multe părți diferite ale corpului.

Specialiștii recomandă un consum maxim de 400 mg de cofeină pe zi, adică patru cești de cafea. Tot ce depășește această cantitate poate duce la tremurături musculate, greață, dureri de cap, bătăi puternice ale inimii și chiar deces, în cazuri extreme.

Totodată, există situații în care persoane care consumă doar câteva cești de cafea sau de ceai pe zi, pot simți efecte adverse, cum ar fi iritabilitatea, dificultatea de a dormi și senzația de nervozitatea. Acesta este și motivul pentru care un număr tot mai mare de oameni decid să renunțe la cofeină, în ciuda unora dintre beneficiile dovedite, cum ar fi impactul asupra tranzitului intestinal.

Ce se întâmplă în organism dacă renunțați la cafeină

Funcția creierului

Renunțarea la cofeină poate provoca dureri de cap și oboseală, iar acest lucru se datorează toleranței la cofeină pe are organismul a dezvoltat-o în timp.

Cofeina se leagă de un receptor din creier folosit de adenozină. Legarea cofeinei la acești receptori determină organismul să întârzie apariția oboselii.

Dar, în timp, celulele creierului produc mai mulți receptori de adenozină pentru a permite legarea normală a adenozinei.

Atunci când nu mai consumați cofeină, după aproximativ 24 de ore, aceasta face ca vasele de sânge să revină la normal, provocând o creștere a fluxului sanguin către creier și declanșând dureri de cap. Acestea pot dura în medie până la 9 zile.

Sănătatea cardiovasculară

Reducerea sau eliminarea cofeinei ar putea, de asemenea, să vindece arsurile la stomac și indigestia.

Cofeina induce secreția de acid în stomac și slăbește sfincterul esofagian, care controlează refluxul conținutului stomacal în susul esofagului - declanșând arsuri la stomac și indigestie.

Renunțarea la cofeină poate, de asemenea, să vă scadă tensiunea arterială și să vă reducă ritmul cardiac - deși alte studii au arătat puține schimbări.

Un zâmbet mai strălucitor

Renunțarea la cofeină poate îmbunătăți albul dinților - nu din cauza cofeinei în mod direct, ci pentru că ceaiul și cafeaua conțin compuși, inclusiv taninuri, care pătează dinții.

Zahărul din băuturile energizante poate, de asemenea, să vă afecteze dantura.

Renunțarea poate ajuta la protejarea acestora. Dovezile sugerează, de asemenea, că băuturile cu cofeină pot reduce cantitatea de salivă pe care o produceți, care, în mod normal, ne protejează dinții de deteriorare.

Mergeți mai puțin la toaletă

Cofeina acționează asupra musculaturii netede a intestinelor, în special în colon, determinându-le să se contracte și să declanșeze nevoia de a face caca.

Cofeina poate schimba, de asemenea, consistența scaunului, mai ales dacă beți prea mult, deoarece cofeina afectează absorbția apei.

Astfel, reducerea aportului de cofeină poate determina o nevoie mai puțin frecventă de a defeca, iar consistența scaunelor se poate schimba.

Dacă vreți să renunțați la consumul de cofeină este indicat să faceți acest lucru treptat, pentru a reduce din efectele pe care le puteți resimți când intrați în sevraj, cum ar fi dureri de cap și oboseală, care pot dura între două și trei săptămâni.

Cât de severe și de lungă durată sunt acestea depinde de cantitatea de cofeină pe care ați consumat-o pe zi și de cât timp a durat obiceiul dumneavoastră, scrie Science Alert.

Citește și: Ceaiurile care te energizează mai bine decât cafeaua de dimineață

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel