Axa s-a frânt. La Berlin

srs_edit2
srs_edit2

Isi mai amintesc romanii ca, in urma cu sapte ani, Presedintele Traian Basescu, ales in urma cu doar cateva zile, a anuntat crearea unei axe Bucuresti-Londra-Washington? Spre consternarea lumii intregi? Ei bine, daca ar fi sa facem bilantul acestui proiect maret, consacrat prin nefericita sintagma, am putea sa spunem in doar cateva cuvinte ca axa s-a frant. Praful si pulberea s-au ales din axa. Iar daca Presedintelui i-a mai ramas ceva, chiar sub aceasta forma de praf si pulbere, cu maini neindemantice el incearca sa o remodeleze sub o alta forma. Asa ia nastere axa Bucuresti-Berlin. Probabil tot o axa pe hartie. Iar in mai multe cuvinte voi explica, mai jos, ce cred ca se intampla.

Este limpede ca proiectul lui Traian Basescu vizand crearea unei axe Bucuresti-Londra-Washington a esuat. Nu exista, in plan economic, nicio axa. Statele Unite, de la venirea la putere a domnului Traian Basescu, nu au devenit un partener comercial mai important al Romaniei, ci dimpotriva. Investitorii americani, marile concerne, societatile comerciale de peste Ocean fie s-au ferit pur si simplu sa vina in Romania, fie au facut miscari retractile. Volumul afacerilor a scazut.

Daca a existat o axa economica, ea a stat cu susul in jos. Nici in plan cultural nu a existat nici cea mai palida miscare de natura sa ne indreptateasca sa vorbim de vreo axa. Exista, in schimb, un parteneriat stategic special, de natura politica. Sau cel putin asta ne place sa invocam. Atat noua, cat si americanilor. Parteneriatul este atat de special, de privilegiat si de strategic incat nu a existat nicio intalnire oficiala, la rangul unei vizite de stat, intre presedintii Romaniei si SUA. Faptul ca domnul Traian Basescu a reusit sa se fofileze, in cursul acestui an, la Casa Alba si sa-i ciupeasca lui Obama cateva minute nu reprezinta, desigur, vreun semn de parteneriat politic privilegiat. Cat priveste parteneriatul militar, el exista. In sensul ca Romania s-a comportat mai mult decat loial pe teatrele de razboi, angajand acolo importante resurse umane si materiale. Si Deveselu este un semn ca, sub acest aspect, se intampla ceva. Numai ca ceea ce se intampla vizeaza mai degraba interese geo-strategice ale Statelor Unite pe termen mediu si lung. Si s-ar fi intamplat si alianta militara pe fronturile deschise in Asia si Deveselu, chiar daca Traian Basescu nu ar fi fost presedinte si chiar daca nimeni nu ar fi lansat teoria axei.

In mod deliberat nu am scris nimic despre Marea Britanie. Pentru ca, in ceea ce priveste relatiile cu Marea Britanie, singura expresie potrivita ar fi neantul. In cazul Londrei, nici macar nu se poate vorbi de un parteneriat. Exista relatii distante, reci intre cele doua state si nu exista niciun fel de parteneriat economic, cultural, politic ori militar. Iar in cateva probleme cheie care framanta Uniunea Europeana, cum ar fi proiectatul guvern european, intre Londra si Bucuresti divergentele sunt totale.

Citește mai multe pe Corect News

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel