Avioane ale Forţelor Aeriene germane, puse în alertă la apropierea unui avion militar rusesc.
Două avioane ale forţelor aeriene germane de la o bază din landul Schleswig-Holstein au fost mobilizate la sfârşitul săptămânii trecute după ce un avion de recunoaştere rusesc a fost văzut apropiindu-se deasupra Mării Baltice, relatează marţi DPA. Avionul rusesc a fost identificat în spaţiul aerian internaţional sâmbătă în apropierea Insulei Rugen. Avioanele de vânătoare germane au însoţit aparatul rus departe de Germania.
Într-un incident similar, un avion rusesc a violat spaţiul aerian al Danemarcei, determinând Ministerul de Externe danez să-l convoace pe ambasadorul rus în ţară luni pentru discuţii.
Atât Danemarca, cât şi Suedia susţin că un avion rusesc cu elice AN-30 a intrat în spaţiul lor aerian vineri noapte săptămâna trecută, când aparatul zbura la est de insula daneză Bornholm din Marea Baltică, situată în largul coastei de sud-est a Suediei. De la invazia rusă în Ucraina în urmă cu mai bine de două luni, are loc o dezbatere intensă în Suedia, precum şi în Finlanda vecină, pe tema aderării la NATO. Îngrijorări apăruseră deja la începutul lunii martie când patru avioane de luptă ruseşti au pătruns în spaţiul aerian suedez. Printre altele, Germania a anunţat că a trimis arme şi echipamente în Ucraina în valoare de peste 190 de milioane de euro (201 milioane de dolari) în primele opt săptămâni după invazia Rusiei, informează marţi DPA. Germania a dat undă verde pentru livrarea de arme de război în valoare de 120,5 milioane de euro şi alte armamente în valoare de 71,4 milioane de euro între 24 februarie şi 19 aprilie, a declarat Ministerul Economiei de la Berlin la o întrebare parlamentară. Prin comparaţie, SUA au promis sau au livrat deja arme şi muniţii în valoare de peste 3,7 miliarde de dolari Ucrainei. Republica baltică Estonia a furnizat până acum ajutor militar în valoare de peste 220 de milioane de euro pentru Ucraina, informează Agerpres.
La două zile după atacul rusesc asupra Ucrainei, guvernul german a decis să furnizeze armament zonei de război, inclusiv rachete antiaeriene, lansatoare Bazooka şi muniţie, precum şi mitraliere. Săptămâna trecută, Berlinul a aprobat exportul a 50 de tancuri antiaeriene Gepard, fiind pentru prima dată când vor fi livrate arme grele direct din Germania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu