Bogdan Aurescu a vorbit despre respectarea drepturilor românilor din Ucraina.
Invitat la Digi 24, la emisiunea Jurnalul de Seară, ministrul de Externe al României a vorbit despre discuțiile avute la Kiev pentru respectarea drepturilor minorității române din Ucraina:
„Am remarcat o deschidere deosebită în ceea ce privește situația minorității române din Ucraina. Comunitatea română de acolo a fost pe agenda discuțiilor noastre și la discuția pe care am avut-o cu ministrul Kuleba, și la discuțiile de la Kiev. Noi am ridicat acest subiect, care este unul important pentru noi, pentru comunitatea din Ucraina și, evident, pentru Ucraina în întregul său.
Reacția președintelui Zelenski a fost una elocventă. El a spus că este hotărât ca să acorde comunității române din Ucraina aceleași drepturi, în oglindă, pe care România le acordă comunității ucrainene din România. Noi știm că standardele pe care noi le aplicăm comunităților minoritare din România sunt ridicate și, dacă acest lucru se va realiza, eu cred că suntem pe o cale bună“, a spus, la Digi24, Bogdan Aurescu.
Consiliul Național al Românilor din Ucraina (CNRU), uniune civică care întrunește 20 de ONG-uri din regiunile Cernăuți, Transcarpatia, Odesa și Kiev, a solicitat explicații autorităților regionale și municipale din nordul Bucovinei în legătură cu demontarea bannerului din Piața Centrală din Cernăuți care reproduce documentul primei atestări documentare a orașului de pe Prut, scrie Agenția de Știri Bucpress.
CNRU susține că prima „atestare documentară veridică privind orașul Cernăuți se conține în hrisovul domnitorului moldovean Alexandru cel Bun, eliberat târgoveților lioveni la data de 8 octombrie 1408. Bannerul amplasat în centrul orașului Cernăuți a devenit în ultimii ani un reper important pentru turiști, precum și pentru comunitatea românească, fiind un element cu valoare istorică, ce apropie popoarele”.
De menționat că Autoritățile din Cernăuți au înlăturat din Piața Centrală panoul cu copia privilegiului lui Alexandru cel Bun, care mărturisește prima atestare documentară a orașului.
Conform unui comunicat de presă al Administrația Regională de Stat Cernăuți, transmis la 25 aprilie, prin intermediul unei postări pe pagina de Facebook, documentul cu prima atestare a orașului va fi înlocuit cu o imagine ce ilustrează drapelul ucrainean. În centrul drapelului ar urma să fie ilustrat un trident și stelele de pe steagul Uniunii Europene (citește mai mult AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News