Arsenie Boca, comemorare. Lecțiile lăsate de „ultimul sfânt al românilor”

O icoană semnată de Arsenie Boca, scoasă la licitaţie
O icoană semnată de Arsenie Boca, scoasă la licitaţie

Într-o zi de 28 noiembrie, s-a stins din viață Arsenie Boca. Înmormântarea a avut loc la începutul lunii decembrie, la Mănăstirea Prislop, unde acesta şi-a dorit să fie îngropat. Mormântul său a devenit unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale românilor.

„Faci 1 pas către Dumnezeu, iar Dumnezeu face 100 de pași către tine. Cât trebuie să treacă până ce Împărăția lui Dumnezeu cea dinlăuntrul nostru capătă evidența supremului sens al vieții acesteia? Spune-le să nu moară în neștiință. „Să aveți răbdare! Numai prima durere o simți, restul suporți cu ajutorul lui Dumnezeu" - Părintele Arsenie Boca 

Arsenie Boca a fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist, Arsenie Boca a intrat pe lista neagră a autorităţilor comuniste, trecând prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis, trimis apoi să munceasă la Canalul Dunăre – Marea Neagră, în lagărele destinate zecilor de mii de deţinuţi politici, iar până la mijlocul anilor 1950 a mai trecut prin închisorile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberare, nu şi-a mai putut relua activitatea de preot.

S-a stins din viață la data de 28 noiembrie 1989, iar dorinţa sa a fost să fie înmormântat la Mănăstirea Prislop.

Părintele Arsenie Boca a intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei, iar cuvintele sale de duh au au fost făcute cunoscute printr-un număr impresionant de cărţi religioase şi biografice.

Iată câteva dintre învăţăturile atribuite duhovnicului:

"A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt".

"Nu suntem născuţi de timp, ci de veşnicie. Aşa se face, că avem într-o fărâmă de ţărână şi celălalt tărâm. Deşi trăim o vreme îmbrăcaţi de lumea aceasta, totuşi ni se întâmplă clipe când fratele vis şi sora moarte ne dau târcoale şi ne despică făptura în două". "Viaţa înfrânată duce la redobândirea sănătăţii încât să poţi deosebi binele de rău".

"De la cârma minţii atârnă totul. Dacă nu ai ordine în minte nu poţi avea ordine în viaţă". "Iubeşte smerenia, că prin ea Dumnezeu îţi va acoperi păcatele. Smerenia este sarea virtuţilor". "Toate diamantele lumii sunt un gunoi, faţă de o clipă petrecută în lumina dumnezeiască".

"Când te scoli dimineaţa din somn, gândeşte-te că Dumnezeu îţi dă ziua pe care n-ai fi putut să ţi-o dai singur, şi pune deoparte prima oră sau măcar un sfert de oră din ziua ce ţi s-a dat şi adu-o drept jertfă într-o rugăciune de mulţumire şi de cerere bună". "Oamenii se roagă lui Dumnezeu să-i scape de necazuri, iar Dumnezeu se roagă de oameni să părăsească păcatul. Acum judecaţi, care şi de cine să asculte întâi: Dumnezeu de oameni sau oamenii de Dumnezeu?"

„Să nu laşi nici pe fratele tău să se culce întristat împotriva ta, nici tu să nu te culci scârbit împotriva lui, ci mergi şi te împacă cu fratele tău".

„Nu există vrăjmaş mai mare pentru om, decât omul însuşi şi de nimic nu trebuie să se teamă omul ca de el însuşi. Cine îşi stăpâneşte simţămintele, acela îşi petrece viaţa în pace".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel