Antonescu: Regimul Năstase a durat puțin, regimul Băsescu ceva mai mult. Ponta să nu repete greșelile lor

Președintele Senatului, Crin Antonescu, va candida la alegerile prezidențiale din 2014 chiar dacă nu va mai avea parte de sprijinul partenerului de coaliție, PSD. Liberalul a mai declarat, joi seara, în emisiunea "Jocuri de Putere", moderată de Rareș Bogdan și difuzată de Realitatea Tv, că pactul de coabitare dintre premierul Ponta și președintele Băsescu este neconstituțional și a permis slăbirea guvernului. Pe social-democrații care îl atacă constant, Ilie Sârbu și Mircea Geoană, președintele PNL i-a descris drept politcieni de modă veche care arată "pisicuța" și care dacă vor să rupă USL ar trebui să și facă ceva în acest sens. Antonescu a lansat două atacuri fără precedent la CSM și Curtea Constituțională: prima instituție a fost comparată cu o sectă de către liberal, iar cea de-a doua a fost acuzată că a falsificat rezultatul referendumului.

DeCe News a transmis în format Live Text cele mai importante declarații ale liderului liberal:

- (despre întâlnirea cu Rareș Bogdan și Cozmin Gușă) Am avut o întâlnire într-un loc public, într-un mare hotel din Capitală, am băut o cafea și am discutat despre temele emisiunii. Am avut o discuție pe care teme să le abordăm (...) Acel om (Ioan Niculae) nu a fost acolo. Se vedea o fotografie din cu totul alt loc.

- Mă interesează doar acordul politic, document care nu este un pact între mine și Victor Ponta, ci între mine, Victor Ponta și milioane de oameni (...) EU n-am făcut această alianță doar ca să câștigăm niște alegeri. Am făcut această alianță nu doar pentru ca Ponta să fie premier și eu președinte. Că cineva, într-un ungher, mai la vedere, mai la tv, are dorințe cu o eventuală restragere sau înlăturare a mea, aceste lucruri poți să le observi, dar nu trebuie să-ți abată atenția

- Când am spus Crin Antonescu candidat la președinte noi nu am făcut o alocare de posturi. Am făcut această alegere și nu alta, nu alegerea care ne putea inversa, pentru că ne-am gândit ce e mai bine să facă fiecare într-un proiect comun (...) Nu sunt legat de toate aceste mișcări de după colțul ușii ale unui pesedist oricât de seamă e sau a unui liberal, că se poate și asta

- (dacă PSD nu vă mai susține, veți candida doar cu sprijinul PNL?) Da, d-le Rareș Bogan. Da. Deși nu-mi doresc o asemenea ipoteză, pentru că, chiar dacă nu ne lasă dezarmați, disperați sau paralizați, e o ipoteză nefastă. Ea înseamnă un șesc pentru toată lumea. Este un eșec pentru un proiect pe care l-am promis lumii. Dacă totuși o asemenea decizie va fi luată, nu va responsabilitatea mea și eu voi ști în continuare ce am de făcut.

- Noi am promis trei lucruri mari românilor: 1. acel dreptate până la capăt care, simbolic, și într-o măsură de comunicare largă însemna normalizarea vieții publice politice din România, revenirea sau, mă rog, ajungerea la un sistem echilibrat, democratic, la un stat de drept (...) 2. Am promis o viață mai bună în sensul repornirii economiei, restabilirii echlibrului social, funcționării corecte a instituțiilor 3. O reconstruire a așezării României în plan internațional (...) Cât timp aceste trei lucruri vor fi urmărite USL are sens

- Suntem aproape de râs când coabitarea înseamnă de fapt, în realitate, mijloace prin care președintele Băsescu lovește cât poate acest guvern și această majoritate parlamentară. Situația se degradează pentru că guvernul este slăbit, prin loviturile lui Băsescu prin instituții pe care și le-a păstrat printr-un pact nefast, nedrept și în afara Constituției. Țara este destrămată, decapitată la vârful ei.

- Avem în continuare, cu toate că există un vot popular masiv și a o putere care n-a mai existat în anii 90, o țară debilă.

- (declarațiile lui Mircea Geoană și ale lui Ilie Sârbu) Problema foarte multor cetățeni români care ne-au dat votul nu este să ghicească după aluziile d-lui Sârbu sau analizele d-lui Geoană. Oamenii nu au ca preocupare zilnică dacă se rupe USL, ci dacă mai are rost acest USL. Astea sunt întrebările la care încerc să răspund eu, la care știu că încearcă să răspundă și Victor Ponta. Discuțiile astea sunt alimentate de oameni care fac politică de modă veche. Eu am reacționat când am considerat de cuviință, în momentul în care oameni obișnuiți cu politica de 20 de ani în țara asta, care nu au nimic cu proiectul ăsta, încearcă să arate pisica, pisicuța aia. (...) Trebuie să înțeleagă că dacă vor să împiedice acest proiect trebuie să facă ceva (...)

- (președintele Antonescu va juca la fel de puternic ca președintele Băsescu în Justiție?) Eu am spus, apropo de porcurori, și asta devine o mare problemă... Nu aceea că procurorii cercetează oameni poltici. Dacă o fac în temeiul legii e foarte bine. Eu nu am acuzat vreodată că sunt cercetați prea mulți oameni politici sau s-o lase mai moale. Eu am cerut să fie judecați toți oamenii politici despre care există suspiciuni serioase (...) Eu nu am susținut niciodată, nu întâmplător, vreun procuror

- Îl consider pe Ponta suficient de inteligent și suficient de dornic să facă politică a la longue și suficient de tânăr cât să vadă că regimul Năstase, atât cât se poate vorbi despre regimul Năstase, a durat foarte puțini ani, regimul Băsescu a durat ceva mai mult, dar se sfârșește lamentabil. Dacă Ponta are ambiția de a face politică de durată și să rămână ceva după el nu poate face aceleași greșeli

- (...)

- La CSM e o situație pe care o știm, din anumite declarații avem de-a face nu cu un partid politic, ceea ce ar fi grav, ci cu o sectă. Asta este percepția mea. Nu a intrat încă în vigoare articolul din codul penal în baza căruia aș putea s-o pățesc. Și sper să nu intre. Cred că președintele și minsitrul Justiției ar trebui întrebați. Nu putem face asta, nu putem spune că am înaintat noi USL cu ceva dacă eu mă duc și propun o dezbatere în Senat despre starea Justiției și nu găsesc o majoritate, dar văd niște oameni speriați care mai că nu spun domle suntem prea mci pentru treaba asta (...) Eu cred că minisitrul Justiției ar putea da o fugă până la Bruxelles și să întrebe este ceva interzis dacă în Parlamentul unei țări se vorbește despre starea Justiției (...) Lucrurile s-au înrăutățit în privința asta.

- Dacă dl Zgonea crede că am făcut USL ca să-i punem cămașă lui Cernea, eu nu cred asta.

- (...)

- Modificarea Constituției se amână pentru faptul simplu că ignorând Constituția, nu ezit s-o spun, o majoritate a CCR a decis în mod arbitrat că nu doresc dânșii. N-au nicio bază, niciun drept constituțional, niciun izvor de drept pe care se pot baza, dar nu vor dânșii. Această Curte Constituțională a falsificat rezultatul unui referendum raportând referendumul la o altă lege decât cea la care trebuia s-o facă.

- Să reținem de astă vară că șase cetățeni români au falsificat, în sensul în care n-au mai raportat cvorum la legea referendumului, cum era cazul, ci la aceea a alegerilor prezidențiale, caz în care nu ne aflam

-  Erata, până n-o cerceta-o cineva cu iz penal, asta a făcut, a dus-o la legea alegerilor prezidențiale. Asta a fost făcută nu de americani, nu de Barroso, nu de Merkel, ci de șase români membri ai CCR

- Revenind la modificarea Constituției,  nu vor dânșii un an să se aplice. Nu am renunțat la acest proiect, el se va desfășura (...) Dar ca să trântească asta cu pensiile, un cadou pentru Victor Ponta, a avut cvorum.

- (alegeri parțiale) Eu am susținut de la vacantarea primului colegiu, dl. Voiculescu, cred, un lucru care este de principiu: sigur că nu se schimbă aritmetica, asta să calculeze dl. Sârbu, din 5, 6, 9 colegii: Cetățenii nu pot rămâne nereprezentanți

- În privința cotei unice am avut  o înțelegere de la bun început, premierul Ponta sau cineva din PSD nu au încercat să modifice această înțelegere. Este una din acele date fundamentale și foarte precise.

- O guvernare proastă îmi poate influența major candidatura la prezidențiale

- Am avut impresia că Victor Ponta și oamenii de lângă dânsul nutresc neîncrederea că eu nu aș fi solidar cu Guvernul. Sunt solidar cu deciziile pe care le cunosc. Sunt deplin solidar cu deciziile Guvernului, cu bugetul pe care l-a făcut sau îl va face. Cu toate întârzierile, ni le asumăm împreună.

- Nu a venit niciodată socrul meu la televizor să spună că ar vrea ca eu să fiu prim-ministru, nu Victor Ponta

- Eu aștept - sau, mă rog, așteptam - o reacție reciprocă, pentru că așa se fac lucrurile mari. (sunteți ușor dezamăgit?) Uneori sunt mai greu dezamăgit (de Victor Ponta)

- (sunteți mulțumit de miniștrii PNL?) Devreme ce n-am remaniat noi PNL-ul niciunul înseamnă că au fost cele mai bune variante de la momentul respectiv și cele mai bune variante pe care le avem acum

- (ce v-ar determina să-l numiți pe Băsescu premier) O realitate politică. Este foarte improbabilă (...) Situația în care ar fi desemnat Traian Băsescu de către mine preșeidnte este aceea în care o majoritate a Parlamentului ar susține acea persoană în funcția de premier.

- Nu am putea vedea peste doi ani un Crin Antonescu alături de un om al lui Traian Băsescu

- (Vă teamă de un cuplu Ponta-Rus în fața unui cuplu Antonescu-Iohannis?) Dacă nu mi-a fost frică de coabitare, care este un fel de cuplu Ponta-Băsescu, nu ne este frică de un cuplu Ponta-Rus.

- (vizita lui Ponta în SUA) Este un succes (...) Combinația cu telefonul, comentariile și giumbușlucuriele propagandistice și de o parte și de alta, nu ale lui Victor Ponta, ci ale unei părți din presă, care vrea să arate că e mai mult decât era, o parte care voia să arate că nu e deloc, ne pun într-o situație jenantă

 - (desfășurarea simultană a scutului de la Deveselu și marșul secuilor. Vreo legătură?) Nu pot să exclud o asemenea posibilitate, dar nici n-am elemente s-o spun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel