Angajații din spitale care îngrijesc pacienți Covid vor avea parte de sporuri speciale. Cât li se va oferi în plus

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Angajaţii din spitale implicaţi în îngrijirea pacienţilor cu COVID vor primi sporuri de până la 85% în situaţiile de risc epidemiologic.

Guvernul a aprobat miercuri un act normativ prin care se creează cadrul legal de compensare financiară a riscurilor la care este supus personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care are în îngrijire pacienţi diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2, pe perioada situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic.

Astfel, se acordă sporul pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase în procent de la 55% până la 85% personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care este implicat direct în transportul, recoltarea probelor biologice/testarea rapidă, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor suspecţi şi confirmaţi cu COVID-19 pe durata situaţiilor de risc epidemiologic şi biologic.

Covid-19 a devenit boală profesională în UE. Va exista și dreptul la despăgubiri

„Scopul recunoaşterii este ca statele membre să adapteze legislaţia naţională la recomandarea actualizată”, spun oficialii.

Statele membre, reprezentanţii lucrătorilor şi angajatorilor, reuniţi în comitetul consultativ al UE pentru securitate şi sănătate în muncă (CCSS), au ajuns la un acord privind recunoaşterea COVID-19 ca boală profesională în sectoarele de asistenţă socio-sanitară şi asitenţă la domiciliu, a anunţat Comisia Europeană.

„Comisia îşi va actualiza recomandarea privind bolile profesionale pentru a promova recunoaşterea COVID-19 ca boală profesională de către toate statele membre”, a declarat comisarul pentru muncă, Nicolas Schmit. Recunoaşterea COVID--ului ca boală profesională, într-un context de pandemie, trebuie extinsă şi la sectoarele în care există activităţi mai mari cu risc stabilit de infecţie.

Obiectivul recunoaşterii - a precizat executivul UE - este ca statele membre să îşi adapteze legislaţia naţională în conformitate cu recomandarea actualizată.

Cu COVID-19 recunoscut ca boală profesională în statele membre, pot fi recunoscute drepturi specifice în temeiul reglementărilor naţionale, cum ar fi dreptul la compensare, în favoarea lucrătorilor din sectoarele relevante, care au luat boala la locul de muncă, notează Mediafax.

„Deși este clar că Covid-19 a ridicat probleme de sănătate în general, este, de asemenea, clar că această boală se poate contracta la locul de muncă”, se arată în textul recomandării CCSS. „Este în general cazul sectorului sanitar și social, în care lucrătorii asistă persoane care au contractat boala”, se precizează în continuare.

„Comisia își va actualiza recomandarea privind bolile profesionale pentru a promova recunoașterea Covid-19 ca boală profesională de către toate statele membre”, a declarat comisarul european pentru Muncă, Nicolas Schmit.

După această modificare care va fi făcută în legislația țărilor UE, vor putea fi recunoscute drepturi specifice pe baza reglementărilor naționale, cum ar fi dreptul la compensație, în favoarea lucrătorilor din sectoarele relevante care au contractat boala la locul de muncă.

„Recunoașterea și compensarea bolilor profesionale sunt o competență națională”, a precizat Comisia Europeană. În lucrările pregătitoare ale recomandării, majoritatea statelor membre au comunicat Comisiei că au recunoscut deja Covid-19 ca boală profesională sau accident de muncă, în conformitate cu reglementările lor naționale. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel