Andreea Paul, concluzie despre cheltuielilor guvernamentale

Andreea Paul
Andreea Paul

Andreea Paul, președinte INACO - Inițiativa pentru Competitivitate, a ajuns la următoarea concluzie: creșterea cheltuielilor guvernamentale merge mână în mână cu corupția și nu se reflectă în calitatea vieții sau în competitivitatea noastră.

”Cheltuielile guvernamentale au crescut alert în fiecare an. Mult mai importantă decât cantitatea banilor publici rulați este responsabilitatea gestionării banilor publici, respectul afișat prin fapte, pentru a vedea cât pierd și câștigă cu adevărat cetățenii din taxele și impozitele tot mai multe acumulate în buzunarul public. Banii publici nu au reușit să cumpere nici calitatea vieții, nici competitivitatea, nici iubirea noastră.

Pentru a înțelege impactul bugetului public asupra dezvoltării României și a calității vieţii cetățenilor, am comparat câțiva indicatori cheie în ultimii 8 ani pentru care dispunem de datele oficiale și am ajuns la concluzia dură: creșterea cheltuielilor guvernamentale merge mână în mână cu corupția și nu se reflectă în calitatea vieții sau în competitivitatea noastră”, a zis Andreea Paul.

Cei cinci indicatori cheie sunt:

1. Totalul cheltuielilor guvernamentale, conform Eurostat, cu o tendință puternic crescătoare după anul 2012.

2. Eficacitatea guvernului, conform Worldwide Governance Indicators al Băncii Mondiale, a oscilat până în 2014, după care a urmat o scădere abruptă.

3. Indicele dezvoltării umane, conform Human Development Index al UNDP, care reflectă calitatea vieții românilor a înregistrat o relativă stagnare în perioada analizată, oscilând în jurul valorii de 0,802. Creşterea cheltuielilor guvernamentale nu se regăseşte în creşterea acestui indicator într-o măsură semnificativă.

4. Indicele de competitivitate a României, conform Global Competitiveness Report al World Economic Forum, a avut o evoluție fluctuantă, revenind la trendul său negativ în 2017. Creșterea cheltuielilor guvernamentale nu a antrenat şi creşterea competitivităţii.

5. Percepția asupra corupției, conform Corruption Perception Index al Transparency International a scăzut în 2011, dar apoi a crescut cu aproape 30% în decurs de 7 ani, având cea mai mare creştere dintre cei cinci indicatori analizați.

”Concluzia analizei noastre este, o repetăm, că există o acută lipsă de responsabilitate în cheltuirea banilor publici: creşterea cheltuielor guvernamentale nu se regăseşte nici în dezvoltarea României, nici în creşterea calităţii vieţii cetăţenilor noștri. Or asta înseamnă bani pierduți, fie prin hoție, fie prin risipă, cu scopul menținerii puterii prin obținerea de dividende politice”, a mai zis Andreea Paul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel