ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014: Monica Macovei vrea 300 de parlamentari fără imunitate

Monica Macovei, candidat independent la prezidențiale, anunță măsuri dure împotriva parlamentarilor, în situația în care va ajunge la Cotroceni.

Într-un interviu acordat Agerpres, Monica Macovei a declarat că modificarea Constituției este oportună în primul rând pentru a se reduce numărul de parlamentari la 300. De asemenea, europarlamentarul PDL a afirmat că o altă modificare a Legii Fundamentale care se impune este eliminarea imunității parlamentare.

"Credeți că este oportună revizuirea Constituției în sensul modificării modalității de alegere a președintelui țării și a atribuțiilor acestuia?", a fost întrebată Monica Macovei.

"Este oportună modificarea Constituției în primul rând pentru a pune în Constituție voința poporului cu 300 de parlamentari, dar și pentru a stabili și a delimita clar atribuțiile președintelui, Parlamentului și Guvernului. Putem să ne uităm și la puterea judecătorească dacă facem modificări, iarăși trebuie să eliminăm acea prezumție de dobândire licită a averii care împiedică multe confiscări în România și care nu mai există în nicio Constituție din lume. Cred că în '91-'92, când au lucrat la Constituție, ei s-au pregătit să fure în această perioadă de tranziție de și-au pus această prevedere acolo", a răspuns ea.

Vezi și: Reacția lui Rareș Bogdan, după ce a fost atacat de Monica Macovei

"Ce alte modificări ale Legii Fundamentale se impun?", a venit următoarea întrebare.

"Categoric se impune eliminarea imunității pentru parlamentari, miniștri și președintele țării. Avem trei feluri de imunități pentru parlamentarii care au fost miniștri sau care n-au fost miniștri, care sunt sau nu sunt. Pentru cei care au fost miniștri, de exemplu, nici nu poți să-i audiezi măcar, ca procuror nici măcar nu poți să le iei o declarație. Deci ancheta e total blocată. Și, din experiența ultimilor 25 de ani, vedem că foarte greu se ridică imunitatea. Uneori durează luni de zile. (...) Și de multe ori se respinge. Nu se poate așa. Trebuie să fie egali în fața legii cu ceilalți cetățeni. Ca să fie clar, mă refer la imunitatea pentru fapte penale și nu pentru opinii politice.

Există alte țări în care parlamentarii au imunitate, dar nu se face circul ăsta ca la noi, ci se ridică imunitatea imediat. De pildă, în Belgia se ridică în maximum 48 de ore, nimeni nu se uită în dosar să vadă dacă sunt probe sau nu, iar în Parlamentul Germaniei se ridică automat. La începutul fiecărei sesiuni parlamentare, parlamentarii germani din Bundestag adoptă o hotărâre prin care decid că, automat, orice cerere va veni în decursul acelei legislaturi de ridicare a imunității ea se admite pe loc, într-un minut. Nu cercetează nimeni nimic. Doar, apoi, dacă se află informații că ar fi fost ceva în neregulă, ceva fictiv, de abia atunci se uită despre ce e vorba. E, dacă ar fi și la noi așa, ar fi bine. Eu am transmis de vreo doi-trei ani în Parlament o propunere de modificare a Regulamentului Camerei cu termen de maxim 48 de ore și să nu se uite în dosare. Și stă acolo, fără să o adopte.

Deci, trebuie eliminată această imunitate. De altfel, în SUA nu există deloc această imunitate. Nici la guvernatori. Ați văzut că nici pentru președintele SUA, avem cazul Clinton, care a fost anchetat de procurori. Așa că haideți să fim și noi toți egali în fața legii, și politicienii", a răspuns Monica Macovei.

Citește și: Macovei, scenariu sumbru pentru DNA: "Viitorul DNA nu mai există"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel