ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. BEC și STS colaborează pentru a împiedica fraudarea alegerilor. Vor monitoriza prezența la vot

Biroul Electoral Central, alături de Serviciul de Telecomunicații Speciale, va monitoriza prezența la vot în toate secțiile deschise pentru alegerile prezidențiale din 2 și 16 noiembrie, acest lucru reprezentând o premieră pentru scrutinele din România. Acțiunea are ca scop descurajarea tentativelor de fraudare a alegerilor. 

La alegerile anterioare, BEC anunța prezența pe parcursul zilei, dar era doar o estimare făcută în baza unui eșantion statistic din aproximativ 3.000 de secții de votare.

"Acum veți avea o monitorizare a prezenței la vot, aș putea spune din toate secțiile de votare din țară, pe cinci intervale orare, așa cum Biroul Electoral Central a decis prin decizia nr. 36. Intervalele sunt 10:00, 13:00, 16:00, 19:00 și 21:00.

În aceste intervale, președinții de secții de votare vor transmite un mesaj tip sms către BEC, mesaj care va fi pus pe pagina de internet a Biroului, în dreptul secției de votare de la care a fost transmis", a explicat Marian Muhuleț, vicepreședinte al Autorității Electorale Permanente și purtător de cuvânt al BEC, la TVR.

Citește și: Sondaj: Ponta îl spulberă pe Iohannis. Cine e pe 3, cine e deziluzie

Astfel, vor fi făcute publice în timp real informații esențiale pentru supravegherea corectitudinii scrutinului.

"Veți avea acces la un set de date, și când spun set de date înseamnă ora transmiterii mesajului, numărul de alegători care s-au prezentat pe lista permanentă din respectiva secție de votare, numărul de alegători care au votat pe tabelul suplimentar din secția de votare, adica alegători care nu sunt arondați la respectiva secție de votare, și numărul alegătorilor care au votat cu ajutorul urnei speciale, care nu s-au putut deplasa la secția de votare, plus suma acestor cifre", a continuat Marian Muhuleț, citat de ziare.com.

Colaborare cu STS

Purtătorul de cuvânt al BEC a precizat că la acest proiect lucrează angajați ai Serviciului de Telecomunicații Speciale.

"Aproape toți cei 18.550 de presedinți ai secțiilor de votare vor primi aparate telefonice de pe care vor putea să trimită sms. Aproape toți, pentru că sunt aproximativ 200 de secții de votare care nu au acoperire. Aici, datele vor fi transmise prin telefoane cu conexiune la satelit", a încheiat Marian Muhuleț.

Vezi și: Situație inedită la prezidențiale! S-a mai întâmplat o singură dată după Revoluție

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel