Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID) îi solicită premierului Dacian Cioloş consultări cu privire la situaţia cartelelor PrePay şi un calendar legat de reluarea dezbaterilor pe această temă.
AID a cerut, în nenumărate rânduri, reglementările privind cartelele PrePay, tocmai pentru că siguranţa şi viaţa cetăţenilor să poată fi apărată şi instituţiile abilitate ale statului să beneficieze de toate instrumente necesare, pentru a monitoriza atent situaţia. Îi cerem premierului Dacian Cioloş mai multă implicare pe această problemă extrem de gravă şi stringentă, care aduce atingere siguranţei romanilor şi a celorlalţi europeni. Nici executivul lui Victor Ponta şi nici cel al lui Dacian Cioloş nu au tratat cu maximă celeritate readucerea în Parlament a acestor legi, după declararea lor, la CCR, ca fiind neconstituţionale, subliniază AID într-un comunicat.
AID cere un calendar clar legat de reluarea dezbaterilor pentru reglementarea cartelelor PrePay
AID îi cere premierului un calendar clar legat de reluarea dezbaterilor pentru reglementarea cartelelor PrePay, exprimându-şi disponibilitatea prezentării ideii care a stat la baza legii. În acelaşi timp, Asociaţia subliniază că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartelă PrePay nu încalcă drepturile omului, în timp ce demersul judecătorilor CCR afectează dreptul la viaţa sigură şi capacitatea instituţiilor statului de a contracara ameninţările teroriste.
Iniţiativa, aparţinând AID a fost trasă pe linie moartă în toamna lui 2014, când Curtea Constituţională a decis să considere în afara legii iniţiativa care permite identificarea utilizatorilor de cartele PrePay. CCR a considerat că Legea 'nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date'. Nimic mai neadevărat! Înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele PrePay nu încalcă drepturile omului, AID consideră că demersul judecătorilor CCR afectează grav dreptul la viaţa sigură a cetăţenilor şi capacitatea instituţiilor statului de a contracara ameninţările teroriste şi nu numai, se mai arată în comunicatul citat. Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei este de părere că doar interese economice uriaşe, combinate cu cele politico-infracţionale, au dus la amânarea, de până acum, a legiferării în domeniul securităţii cibernetice şi reaminteşte că, la sesizarea sa, CNCD a constat discriminarea răspunderii în faţa legii între cetăţenii care deţin abonamente de telefonie mobilă şi cei care sunt posesorii unor cartele PrePay.
Ce spune Cioloș
Reacţia AID vine după ce premierul Dacian Cioloş a subliniat, duminică, necesitatea unui control mai bun al vânzării cartelelor PrePay, adăugând că în perioada următoare ministrul Justiţiei şi cel al Internelor vor aduce în atenţia Executivului aceste elemente. 'Ei se plâng (autorităţile responsabile - n.r.)... ştiţi discuţia veche apropo de cartelele PrePay. De exemplu, înţeleg că România e una din puţinele ţări din Uniunea Europeană care vinde încă cartele PrePay fără un control de identitate. Înţeleg chiar că au fost folosite în ultima perioadă cartele PrePay din România în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există această flexibilitate în România', a spus Cioloş, la Pro TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu