AFACERI în România. TOP cele mai mari, cele mai profitabile şi cele mai păguboase

A fost realizat un studiu pe baza ultimelor date financiare furnizate de aproape 200.000 de companii.

Cele mai importante business-uri din România au loc în industria petrolieră, în sectorul auto şi în retailul alimentar, însă cel mai profitabil sector este cel energetic. Cel puţin asta arată un studiu realizat de analiştii de la compania de business information şi credit risk management KeysFin, pe baza ultimelor date financiare furnizate de aproape 200.000 de companii.

Dacia, cel mai mare business, dar nu și cel mai profitabil

Dacia este cea mai importantă companie din România, după cifra de afaceri. Pe fondul unor exporturi în creştere, producătorul Loganului şi Duster-ului a încheiat primul semestru din acest an cu afaceri de 9,8 miliarde de lei, în creştere cu 1,7% faţă de perioada similară din anul trecut.

Dacia are cel mai mare business din ţară, însă nu şi cel mai profitabil. Cu un profit net de numai 191,2 milioane de lei, producătorul din Mioveni se situează abia pe locul 9 în topul naţional al profitabilităţii.

Mai mult chiar, Dacia are şi o problemă presantă legată de datoriile acumulate. Societatea se situează pe locul 3 în topul datornicilor din 2014, cu 3,8 miliarde de lei, rezultat în scădere însă cu 2,1% faţă de primele şase luni din 2013.

Următoarele locuri în top 5

A doua mare companie din România, după cifra de afaceri, este OMV Petrom, cu un rezultat, după primele şase luni de 6,4 miliarde de lei, în scădere cu 3,4% faţă de S1 2013.

Pe locul 3 în "Top 5 - cele mai mari afaceri din România" găsim un alt producător din industria petrolului, Rompetrol, care a încheiat primele şase luni din 2014 cu un rezultat în creştere cu 23,3%, de 4,2 miliarde de lei, avansul semnificativ fiind influenţat de reducerea costurilor de operare şi de creşterea preţurilor carburanţilor.

Locul 4 este ocupat de unul dintre cei mai importanţi retaileri din sectorul alimentar din România, Kaufland, firmă care, pe fondul extinderii agresive din ultima perioadă, şi-a crescut afacerile cu 10,5%, la 3,7 miliarde de lei.

Remarcabilă este şi evoluţia profitului companiei, în creştere cu 40,2 % faţă de primele şase luni din 2013, la nivelul record de 249,3 milioane de lei. Încă o dovadă că retailul, indiferent de condiţiile economice, are un cuvânt greu de spus într-o economie în care consumul este principalul motor.

Ultimul loc în clasamentul realizat de KeysFin este ocupat de Petrotel Lukoil, o companie despre care s-a scris în multe rânduri că ar putea să se retragă din România.

Datele financiare arată că, în primele şase luni din acest an, compania şi-a crescut afacerile de la noi din ţară cu 43,5%, la 3,2 miliarde de lei.

Petrotel Lukoil a ajuns, însă, să aibă datorii mai mari decât cifra de afaceri, fapt care, potrivit analiştilor de la KeysFin, va influenţa semnificativ evoluţia business-ului companiei în următoarea perioadă.

Energia, cel mai profitabil sector

Datele statistice centralizate de KeysFin arată că cea mai profitabilă afacere din România este cea din domeniul energetic. Hidroelectrica are cel mai important câştig, de 409 milioane de lei, în creştere cu 7,1% faţă de perioada similară din anul trecut.

Locul secund este ocupat de CNADNR, cu 370,4 milioane lei, iar pe trei găsim Electrocentrale Bucureşti şi Continental Automotive, cu 314 milioane lei respectiv 310 milioane de lei.

Producătorul de anvelope a înregistrat cea mai semnificativă creştere de profit în 2014, de 46%, cu 4 procente peste al doilea performer al clasamentului, Kaufland, companie care a raportat un profit in creştere cu 40%, de 249,3 milioane de lei.

Topul datornicilor

Studiul realizat de KeysFin, care a luat în calcul datele financiare de la peste 200.000 de firme din economia românească, arată că cel mai mare datornic este, pentru al doilea an la rând, Cosmote România, actualul Telekom, firmă care a înregistrat datorii de 4,4 miliarde de lei, nivel aproape similar cu cel din anul trecut.

Pe locurile următoare în top se situează, în ordine campionii neperformanţei din 2013 – RCS&RDS, firmă a cărei datorii au crescut cu 4,8% la 4 miliarde de lei, Automobile Dacia şi Daewoo Mangalia, ambele cu 3,8 miliarde de lei.

Top 5 datornici este completat de Petrotel Lukoil SA, firmă care a înregistrat cea mai puternică performanţă negativă, datoriile sale crescând în S1 2014 cu 9,5%, la 3,72 miliarde de lei.

"O radiografie a rezultatelor financiare din 2014 arată că economia resimte încă efectele negative ale crizei economice, însă există raze de speranţă", afirmă analiştii de la KeysFin.

"Cele mai multe companii importante din ţară au trecut în teritoriul pozitiv şi se semnalează un dezgheţ timid, însă important prin prisma semnalului, al relaţiilor de afaceri", au mai spus aceştia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel