Adevărul despre controversa pe plajele Sulina, Corbu și Vadu. Sondaj exclusiv în urma ultimelor informații

O știre a stârnit controverse printre iubitorii de natură, care nu iubesc însă și stațiunile de pe litoral inundate de fast-food și tarabe. Un blog a publicat informația că Dobrogea se îmbogățește cu șase noi stațiuni, până acum arii protejate. 

Studiul, propus în urma activităților deja desfășurate de turiști în zonele protejate

Știrea inițială, publicată de blogul citat, era că cele șase stațiuni vor fi scoase de sub statutul de arie protejată și vor trece în administrarea autorităților locale care vor dezvolta stațiuni turistice împreună cu investitori privați. Adevărul este că există o propunere pentru a se face un studiu spre această direcției. Propunerea aparține conducerii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD). Potrivit unei informații publicate pe site-ul ARBDD, urmează să fie efectuat un "studiu de impact privind suprafeţele din zona costieră, cu statut de plaje sălbatice, din perspectiva activităţilor turistice ce se desfăşoară în fiecare an în aceste zone. Cele 6 zone avute în vedere sunt situate în zona de dezvoltare durabilă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD) fiind localizate în Sulina, Sfântul Gheorghe, Vadu, Corbu, Midia şi Portiţa". 

"Oricum turiștii merg acolo în număr din ce în ce mai mare, lasă munți de gunoaie și provoacă incendii"

Concret, zonele, deși sunt protejate, sunt destinații turistice de ani de zile. Turiștii vin aici, unde nu există nici coșuri de gunoi, nici salvamari, nici toalete. Un internaut a comentat, cu privire la propunere, că, în situația actuală, "Cu toată protecția ei, zona costieră respectivă tinde să se degradeze și curând va dispărea. Oricum turiștii merg acolo în număr din ce în ce mai mare, lasă munți de gunoaie și provoacă incendii. Dacă vă fi ceva organizat sub formă de stațiuni cu reguli stricte, ar putea fi ținută sub control mizeria și necivilizația oamenilor. Omul trebuie să se îmbine armonios cu natura. Din păcate, asta trebuie făcută sub forma unei administrații. Este simplu să observați la munte, acolo unde există stațiuni, este mai multă grijă pentru natură, pentru că există o autoritate care se ocupa cu curățenia, există cosuri de gunoi, există poliție locală, pot fi prinși mai ușor turiștii care fac mizerie etc. În schimb, în rest este plin de mizerie, râurile și pârâurile sunt pline de PET-uri și gunoaie. Oamenii sunt necivilizați și pentru asta este nevoie să stea cineva cu bastonul lângă ei. În sălbăticie este mai greu. Unii prefera situația actuală să intre cu SUV-urile până în buza mării și să polueze natura, să se drogheze în liniște".

Situația este una veche. În 2009, de pe 3 kilometri de plajă, vorbim despre plaja Vadu, au fost ridicați 100 de saci de gunoi. 

Decizia, pentru fiecare plajă în parte

Decizia de a fi schimba destinație plajei, în sensul în care să fie turistică, va fi luată pentru fiecare plajă în parte, în urma studiului, și zonele nu vor fi scoase de sub administrarea ARBDD. 

ARBDD precizează în continuare că în funcție de rezultatele studiului, "pentru zonele în care se va constata că sunt antropizate şi că desfăşurarea activităţilor economice nu presupune un impact negativ de mediu, se va fundamenta solicitarea şi măsura în care este necesară schimbarea destinaţiei din plajă sălbatică în plajă turistică- pentru fiecare caz în parte - fără însă a se pune problema scoaterii acestor zone din administrarea ARBDD". 

Cine va administra plajele

Administrarea zonelor în viitor nu se va face, așa cum scrie sursa inițială, de autoritățile locale în parteneriat cu investitori străini, ci de ARBDD în parteneriat cu autoritățile locale. "în condiţiile de autorizare impuse de legislaţia specifică aplicabilă pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Suprafeţele avute în vedere vor fi determinate de studiul de impact şi nu vor fi mai mari decât cele în care s-au practicat aceste activităţi până în prezent". 

Decizia nu o ia ARBDD de la sine putere. Va fi dată o hotărâre de Guvern în acest sens

"Ca autoritate de mediu, ARBDD va stabili toate normele şi regulile impuse pentru desfăşurarea acestor activităţi sezoniere de aşa manieră încât să permită o cât mai bună protejare a ecosistemelor sensibile din zonă. Propunerea rezultată va fi supusă analizei Consiliului Ştiinţific şi Consiliului Consultativ de Administrare şi va fundamenta o Hotărâre de Guvern ce va fi înaintată spre verificare şi avizare Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor".

În urma informațiilor complete, DCNEWS vă invită să votați în sondajul nostru, care este părerea dumneavoastră despre propunerea ARBDD. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel