Aceasta este "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de climă

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

În "regiunea lumii cea mai afectată de catastrofe" legate de condiţiile meteorologice, inundaţiile şi furtunile au provocat pe parcursul anului trecut cele mai multe victime şi cele mai mari pierderi economice.

"Schimbarea climatică a exacerbat frecvenţa şi gravitatea evenimentelor de acest tip, cu un profund impact asupra societăţilor, economiilor şi, mai important, asupra vieţilor omeneşti şi asupra mediului în care trăim", a menționat într-un comunicat directoarea Organizaţiei mondiale de meteorologie, Celeste Saulo (OMM).

Conform Organizației Mondiale a Meteorologiei (OMM), anul 2023 s-a remarcat ca fiind cel mai călduros an înregistrat la nivel global până în prezent. În Asia, consecințele valurilor de căldură devin tot mai severe, cu topirea accelerată a ghețarilor, în special în regiunea Himalayei. Această topire amenință securitatea hidrică a zonei.

În Asia, creșterea temperaturilor este mai rapidă decât media globală, cu o diferență de aproximativ două grade Celsius față de perioada de referință cuprinsă între 1961 și 1990.

Raportul privind starea climei în Asia în 2023 evidențiază o accelerare a ritmului principalilor indicatori ai schimbării climatice, precum temperatura de suprafață, retragerea ghețarilor și creșterea nivelului mării.  Acesta avertizează că tendințele vor avea consecințe grave asupra societăților, economiilor și ecosistemelor din regiune.

În anul precedent, temperatura medie anuală aproape de suprafața pământului în regiunea Asia a fost a doua cea mai ridicată înregistrată până acum. A înregistrat o creștere de 0,91 grade Celsius, fiind cu 1,87 grade Celsius peste media perioadei 1961-1990.

"Inundaţiile au fost de departe cauza principală de deces între evenimentele semnalate în 2023"

Temperaturile medii au devenit deosebit de mari, atât din Siberia de est până în Asia centrală, cât și din estul Chinei până în Japonia. Precipitaţiile au fost sub nivelul normal în Himalaya, iar Japonia a cunoscut cea mai călduroasă vară. Totodată, nivelul anormal de precipitații s-a resimțit şi în munţii Hindu Kush din Pakistan, respectiv Afganistan. Mai mult, sud-vestul Chinei a suferit de secetă.

Situată în centrul platoului tibetan, zona montană înaltă din Asia, găzduiește cel mai vast volum de gheață din afara zonelor polare. În decursul ultimelor decenii, însă, o mare parte din acești ghețari s-au retras într-un ritm accelerat, conform Organizației Meteorologice Mondiale (OMM). Opt dintre cei 22 de ghețari monitorizați în regiune au înregistrat scăderi ale volumului în cursul anului 2023.

Conform raportului, în 2023 temperaturile la suprafața mării din nord-vestul Oceanului Pacific au atins cele mai înalte niveluri înregistrate vreodată. Simultan, în Asia au avut loc 79 de evenimente catastrofale legate de condițiile hidrometeorologice - aproximativ 80% dintre acestea fiind inundații și furtuni, care au dus la pierderea a peste 2000 de vieți. Aproximativ nouă milioane de persoane au fost direct afectate de aceste fenomene.

"Inundaţiile au fost de departe cauza principală de deces între evenimentele semnalate în 2023", punctează OMM, sugerând vulnerabilitatea Asiei la dezastre naturale.

"Este imperativ ca acţiunile şi strategiile să reflecte urgenţa acestei epoci. Reducerea emisiilor de gaz cu efect de seră şi adaptarea la evoluţia climei constituie o necesitate fundamentală", a insistat directoarea organizaţiei, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel