Ziua mondială a sănătăţii este marcată, în fiecare an la 7 aprilie. Pentru prima dată acest moment a fost marcat în 1950, România aflându-se printre primele ţări care au pus în practică recomandarea ONU.
În 1948, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătăţii, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. OMS este o instituţie specializată a Naţiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.
Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an, câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală, în 2018 tema campaniei de informare-educare fiind „Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate” (UHC).
Conform datelor Organizației Mondiale a sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în „sărăcie extremă” în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.
Accesul tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.
La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Euro-peană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană. În ceea ce privește povara financiară consecutivă accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populație (aprox. 62,2 mil.) cheltuia cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și respectiv 1% (aprox. 8,9 mil.) cheltuia cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.
Cheltuieli „catastrofale”
În perioada 1998-2012, în România, proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli „catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescut de la 6 la 12% proporția din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.
Mesaje cheie:
Sănătatea este un drept al fiecăruia;
Sănătatea individuală este parte integrantă a sănătății la nivel mondial;
Acoperirea universală cu servicii de sănătate este posibilă;
Universalizarea serviciilor de sănătate – un prim pas spre „Sănătatea pentru toţi”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu