Primul președinte al României Nicolae Ceaușescu și-ar fi sărbătorit astăzi ziua de naștere. Ar fi împlinit 98 de ani. Marius Marinescu a vorbit, pentru dcnews.ro, despre zilele de naștere ale președintelui comunist și dorințele și realizările sale.
71 de ani, ultima aniversare
"Pe data de 26 ianuarie, 1989, tovarășul a sărbătorit două evenimente: ziua de naștere și inaugurarea modernizării și extinderii Palatului Cotroceni. Ceaușescu ținea să-și lege numele de redeschiderea Palatului Cotroceni, așa cum și regele Carol al II-lea a transformat mănăstirea Cotroceni în palat. Palatul Cotroceni are o mare încărcătură istorică. Inițial a fost mănăstire, ctitorită de domnul Țării Românești, Șerban Cantacuzino, în 1679, folosită ca reședință de vară de aproape toți domnitorii Țării Românești, inclusiv de domnitorul Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza, transformată în palat de regele Carol I în 1888 pentru principele Ferdinand și Principesa Maria. Profitând de urmăririle cutremurului din 1977, Nicolae Ceaușescu a dispus demolarea bisericii din curtea Palatului Cotroceni, o biserică veche, ridicată în 1679 și unde era înmormântată familia domnitorului Șerban Cantacuzino. Nu se cădea ca primul comunist al țării să aibă în reședință un lăcaș religios", a spus Marius Marinescu, pentru dcnews.ro.
Visul cel mare al președintelui
Fostul senator a adăugat: "Nicolae Ceaușescu urma să folosească Palatul Cotroceni drept reședință permanentă, mutându-se odată cu finalizarea Casei Republicii. Biroul prezidențial de la Casa Republicii urma să fie legat de reședința de la Cotroceni printr-o șosea pentru a cărei construire trebuia demolată o parte din cartierul Cotroceni. Totodată, legătura avea să se facă și subteran, printr-un tunel. Ceaușescu, așa cum văzuse în SUA și Franța, voia ca reședința prezidențială să fie într-un palat simbol al României, similar cu Casa Albă și Palatul Elysee".
Prima aniversare fără lăutari
"Fiind vorba despre un dublu eveniment, zi aniversară și moment istoric, inaugurarea extinderii Palatului Cotroceni, reședința permanentă prezidențială, tovarășul, pentru prima oară a refuzat o petrecere fastuoasă, cu muzică. Comitetul Central, prin departamentul special, a organizat, ca de fiecare dată, o masă festivă în cinstea președintelui iubit. Invitații, membrii Comitetului Politic Executiv (CPE), au vizitat Palatul Cotroceni și l-au sărbătorit pe tovarășul. Masa protocolară a avut loc la prânz, a durat mai puțin de două ore, iar toate produsele servite au fost autohtone", a mai spus Marinescu.
Cadouri și felicitări
El a adăugat pentru dcnews.ro că "De ziua lui, tovarășul a primit, de la membrii CPE coșuri cu flori în care erau puse și plicuri cu felicitări, toate trimise la reședința președintelui din Bulevardul Primăverii, numărul 50. Tot acolo, trimiteau flori, felicitări și cadouri simbolice activiști de partid, directori de întreprinderi și oameni obișnuiți".
Ceaușescu și presa
"În ziua aniversării, 26 ianuarie 1989, ca de fiecare dată, televiziunea națională marca momentul în stil propagandistic arătând că tovarășul este sănătos, iubit și puternic. A doua zi, presa scrisă transmitea lista personalităților, dar și a unor oameni simpli, care-l felicitaseră pe președinte, precum și omagiile închinate tovarășului", a mai dezvăluit Marius Marinescu.
Exclusiv: Scrisoarea de mulțumire din 1978, când a împlinit 60 de ani
Marius Marinescu a citat scrisoarea lui Nicolae Ceaușescu din 1978:
"Scrisoarea tovarășului Nicolae Ceaușescu, adresată celor ce l-au felicitat cu prilejul celei de-a 60-cea aniversare a zilei de naștere și a împlinirii a peste 45 de ani de activitate revoluționară
Doresc să exprim pe această cale cele mai calde mulțumiri activiștilor de partid și de stat, organizațiilor de partid și obstești, instituțiilor de stat, tuturor oamenilor muncii, fără deosebire de naționalitate, care m-au felicitat și mi-au adresat urări celei de-a 60-a aniversare a zilei mele de naștere și a împlinirii a peste 45 de ani de activitate revoluționară.
Apreciez aceste manifestări ca o expresie a dragostei și a încrederii întregului nostru popor în PCR în rândurile căruia am crescut și m-am dezvoltat ca militant și ca revoluționar și al cărui soldat credincios am fost, sunt și voi fi toată viața, ca o nouă și puternică afirmare a hotărârii oamenilor muncii din partea noastră, de acționari neabătuți, în strânsă unitate, pentru înfăptuirea exemplară a politicii interne și externe a partidului și statului, pentru transformare cu succes a istoricelor hotărâri ale Congresului al 11-lea, a luminosului program de făurire a societății socialiste multilateral dezvoltate și înaintare a României spre comunism.
Folosesc acest prilej pentru a ura celor care m-au felicitat întregului nostru popor noi și tot mai mari succese în activitatea viitoare, multe satisfacții și bucurii în muncă și în viață, multă sănătate și fericire.
Nicolae Ceaușescu"
Visul tovarășului la 55 de ani
"Domnul Ștefan Andrei, fost ministru de Externe, mi-a dezvăluit că la aniversarea a 55 de ani a tovarășului, în 26 ianuarie 1973, i-a propus tovarășului să intre în istorie și cu impresionante clădiri culturale, cum ar fi o bibliotecă națională, un muzeu național de istorie, iar președintele a spus că s-a gândit și el să construiască o grandioasă clădire, care să aibă trei destinații: Președinție, Guvern și Marea Adunare Națională. Nicolae Ceaușescu dorea să-și lege numele de această construcție gigantică care avea să devină cel mai cunoscut simbol al României pe plan mondial", a precizat Marinescu.
Foto: Arhivă personală Marius Marinescu
"Dictatorul rege Carol al II-lea, mentor al dictatorului Ceaușeascu"
Fostul senator a adăugat: "Nicolae Ceaușescu s-a inspirat din cultul personalității și megalomania regelui Carol al II-lea, care a desființat partidele politice în 10 februarie 1938 și a înființat organzația politică totalitară "Frontul Renașterii Naționale". Dictatorul Nicolae Ceaușescu, conducător unic era secretar general al PCR din 1965, președintele Consiliului de stat din 1967 și președinte al României din 1974. Carol al II-lea comandă ridicarea grandiosului Palat Regal în perioada 1935-1937, din balconul căruia admira manifestațiile omagiale de la 1 mai (Ziua Internațională a Muncii) și 10 mai (Ziua Regalității)". Domnul colonel în rezervă Mihai Mitran, fost ofițer în securitatea prezidențială, responsabil cu presa mi-a relatat că tovarășul a cerut, în mai multe rânduri, filmele cu manifestările naționale din perioada lui Carol al II-lea. Ceaușescu construiește Casa Republicii, iar în fața edificiului, înspre Bulevardul Victoria Socialismului, ridică o platformă de unde urma să asiste, după modelul lui Carol al II-lea, la manifestările elogioase prilejuite de sărbătorile național. Ceaușescu s-a inspirat la ridicarea Casei Republicii din planurile lui Carol al II-lea, care intenționa în 1935 să ridice, în Dealul Arsenalului, Camera Deputaților și Catedrala Neamului. În 1938, regele a început demolările necesare, însă izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial a pus capăt acestui proiect".
Visul președintelui, realitate în 1977
Foto: Arhivă personală Marius Marinescu
"În 4 martie 1977, Ceaușescu se afla în vizită de lucru în Nigeria, însoțit, printre alții, și de domnul Ștefan Andrei. Înștiințat de mare cutremur din România, Nicolae Ceaușescu i-a spus domnului Ștefan Andrei că venise vremea să-și pună visul în aplicare, să înceapă construirea Casei Republicii și sistematizarea Bucureștiului. Piatra de temelie a celebrului edificiu Casa Republicii (Casa Poporului) a fost pusă în 25 iunie 1984", a spus Marius Marinescu.
Foto: Arhivă personală Marius Marinescu
Visul neîmplinit
El a adăugat: "Ceaușescu dorea ca în 26 ianuarie 1990 la a 72-a aniversare să sărbătorească și inaugurarea Casei Republicii. În toamna anului 1989, președintele, văzând că nu se poate finaliza grandioasa clădire până la ziua lui din 1990, amână inaugurarea pentru data de 26 ianuarie 1991. Aceaste informații mi-au fost dezvăluite de către domnii: colonel Mihai Bartoș, constructorul Casei Poporului, de către domnul general Adrian Eugen Cristea, șeful securității prezidențiale și de către defuncții Anca Petrescu, arhitecta Casei Poporului și de către domnul Ștefan Andrei, fost ministru de Externe. Visul lui de a-și sărbători ziua de naștere odată cu inaugurarea Casei Republicii s-a spulberat odată cu asasinarea sa în 25 decembrie 1989".
Vis împlinit
"Că vrem, că nu vrem, numele lui Nicolae Ceaușescu va rămâne în istoria mondială legat de construirea celei mai mari clădiri civile din lume, simbol al României, poate cea de-a opta minune a lumii. Numele președintelui a rămas legat de o clădire monumentală care are grandoarea Pentagonului și frumusețea Palatul Belvedere din Viena", a conchis Marius Marinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News