Vezi sentința care i-a condamnat pe soții Ceaușescu la moarte. Foto

În ziua de Crăciun se împlinesc 23 de ani de la moartea lui Nicolae și Elena Ceaușescu.  25 decembrie 1989-  dictatorii Ceaușescu au fost executați într-o unitate militară din Târgoviște. Ei au fost găsiți vinovați de genocid, subminarea puterii de stat și a economiei naționale și acte de diversiune. Într-un proces simulat, atât avocații din oficiu ai dictatorilor, cât și președintele completului de judecată și colonelul justiției, Gică Popa, au fost acuzatori. Cel din urmă s-a sinucis câteva luni mai târziu, pe 1 martie 1990, prin împușcare.  

Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte de sentința nr. 1 din 25 decembrie 1989 a Tribunalului Militar Teritorial București. Apărătorii celor doi au fost, de fapt, acuzatorii. Ei au solicitat respingerea excepției de necompetență a instanței, invocată de cei doi dictatori, încă de la începutul procesului, potrivit Lumea Justiției. Potrivit sentinței, președintele completului, Gică Popa, a pus-o în discuția părților. Procurorul Dan Voinea, așa cum era de așteptat, a respins-o. La fel au procedat și "apărătorii" Nicolae Teodorescu și Constantin Lucescu.  Potrivit sentinței "Față de precizările făcute de procurorul militar, apărătorii inculpaților au cerut să se ia act că excepția de necompetență, invocată de inculpați, este neîntemeiată, deoarece faptele, prin natura lor, sunt de competența materială a acestei instanțe, iar pierderea calităților oficiale ce le-au deținut anterior Revoluției din 22 decembrie 1989 fac incidente dispozițiile procesuale în materie".

În sentință mai scrie că cei doi dictatori și-au pierdut calitatea oficială când "la data de 22 decembrie 1989 și-au abandonat funcțiile, părăsind pe ascuns Capitala într-un elicopter, cu intenția vădită de a fugi din țară, în mod fraudulos, dar au fost depistați și reținuți".

Ulterior, avocații apărării au spus că nu au probe în favoarea celor doi soți. "Reluându-se dezbaterile, avocații au informat tribunalul că nu au alte probe de solicitat în apărare cum și împrejurarea că inculpații susțin că au o stare de sănătate corespunzatoare și că nu au suferit și nu suferă de vreo maladie psihică care să le diminueze discernământul, cerând instanței să ia act că nu au alte probe de administrat și că se poate trece la judecarea cauzei în fond”, arată sentința.

Declarațiile celor doi avocați ai apărării arată poziția lor la proces. Avocatul Teodorescu- “rezultă fără posibilitate de tăgadă că faptele imputate inculpaților au fost săvârșite în totalitatea lor”. Avocatul Lucescu: “evidența probelor administrate nu pune la îndoială realitatea faptelor comise de către aceștia”.

Sentința mai arată că "inculpații au ordonat acoliților lor distrugerea, degradarea și aducerea în stare de neîntrebuințare a unor obiective vitale ale economiei naționale, soldate cu pagube incomensurabile pentru avuția națională.(...) inculpații au dispus după bunul lor plac de bogățiile țării, ordonând investiții și efectuarea de lucrări ce nu erau necesare, producând astfel prejudicii deosebit de importante pentru economia țării, aducând-o în pragul falimentului".

Tribunalul Militar Teritorial București a constatat cu privire la acuzațiile aduse dictatorilor Nicolae și Elena Ceaușescu că inculpații, în vederea realizării activităților criminale, au acaparat puterea politică și au folosit aparatul de stat pentru satisfacerea intereselor meschine, s-au folosit de așa-zisul “program științific de alimentație a populației” și au dispus măsuri de înfometare sistematică a poporului, lipsindu-i de condițiile de viață elementare, au pus în aplicare programe de lichidare a orașelor și satelor țării, în vederea realizării planurilor lor au cheltuit sume fabuloase de bani, au dezmembrat armata română.

Contatările tribunalului mai arată că cei "doi inculpați au acționat pentru a-și asigura menținerea puterii și consolidarea dictaturii personale, recrutând și instruind în secret formațiuni militare înzestrate cu o tehnică de luptă de prim rang și o pregătire de înalt nivel, pe care să o poată folosi în caz de nevoie împotriva poporului român. Acest prilej a fost oferit de demonstrațiile pașnice ale populației din Timișoara în zilele de 16 si 17 decembrie 1989, a celor din Capitală, precum și din municipiul Sibiu, unde dictatorul a ordonat să se tragă asupra demonstranților, cu scopul de a distruge colectivitățile existente în acele localități.

Nicolae și Elena Ceaușescu au dispus în mod abuziv de sumele de bani "în valută, cuvenite statului român" provenite din operațiunile de import-export și le-au depus în bănci sub nume false. Valorile estimate sunt de un miliard de dolari. În timpul procesului cei doi au refuzat să răspundă la întrebări, susținând că totul este o înscenare.

Tribunalul a stabilit că cei doi au săvârșit cu intenție totalitatea faptelor. Astfel, cu unanimitate de voturi a dispus condamnarea Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu "la pedeapsa capitală și confiscarea totală a averii pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune, subminarea economiei naționale. În final este precizat "Cu drept de recurs".

Nicolae și Elena Ceaușescu au refuzat să facă recurs și au fost împușcați în aceeași zi a condamnării, 25 decembrie 1989, la ora 14.45.

Vezi aici sentința completă 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel