România a reușit să înregistreze la nivel european "Telemeaua de Ibănești" ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al treilea produs după Magiunul de Prune Topoloveni în anul 2011, și "Salamul de Sibiu", în urmă cu doar o lună.
"În marja lucrărilor Consiliului, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu a primit din partea comisarului european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsul "Telemea de Ibănești". Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condițiile prevăzute în caietul de sarcini.
Facem precizarea că în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat, poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP) cât și trimiterile și logourile UE și etichetele asociate", se precizează în comunicatul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
MADR face precizarea că, în conformitate cu articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 1151/2012, orice operator care comercializează un produs conform cu caietul de sarcini aprobat, poate utiliza atât denumirea de origine protejată (DOP) cât şi trimiterile şi logourile UE şi etichetele asociate. Caietul de sarcini pentru recunoașterea produsului Telemea de Ibănești a fost depus în noiembrie 2013.
Telemeaua de Ibăneşti este produsă în comuna Ibăneşti, din judeţul Mureş, din laptele de vacă strâns de la micii proprietari din zona de deal şi de munte a Văii Gurghiului.
România avea până la această dată doar două produse protejate la nivelul UE — Magiunul de prune Topoloveni — care a obținut certificarea IGP în anul 2011 - și "Salamul de Sibiu", care a dobândit oficial denumirea de indicație geografică protejată pe 10 martie 2016.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu