Variola maimuței ar fi suferit mai multe mutații. Dr. Marius Geantă, avertisment: Este mai transmisibilă decât știam

Variola maimuței ar fi suferit mai multe mutații. Dr. Marius Geantă, avertisment: Este mai transmisibilă decât știam / Foto: Pixabay, de Suju-Foto
Variola maimuței ar fi suferit mai multe mutații. Dr. Marius Geantă, avertisment: Este mai transmisibilă decât știam / Foto: Pixabay, de Suju-Foto

Medicul Marius Geantă lansează un avertisment în legătură cu variola maimuței.

Se pare că variola maimuței a evoluat mult mai mult decât se așteptau oamenii de știință care cunoșteau virusul încă de acum 50 de ani. Medicul Marius Geantă a explicat că virusul care se răspândește în tot mai multe țări din Europa a suferit modificări față de varianta inițială descoperită în Africa. Cea mai relevantă modificare pe care a suferit-o variola maimuței se referă la transmisibilitate.

”Toate datele care provin din secvențierea probelor din cazurile de acum și sunt din ce în ce mai multe, ne arată că foarte probabil vorbim despre o sursă unică pentru cazurile din Europa. Este puțin probabil să fie o sursă diferită pentru cazurile din Spania și cele din Marea Britanie, de exemplu.

În comparație cu virusul secvențiat în Marea Britanie în 2018-2019, cel de acum seamănă foarte mult dar nu este intact.

Prezintă unele mutații, iar numărul acestora este puțin mai mare decât era de așteptat în comparație cu modul în care s-a comportat virusul din Africa și cel din Europa”, a explicat medicul Marius Geantă, scrie Realitatea.net, citând Ziare.com.

Dr. Marius Geantă, avertisment: Este mai transmisibilă decât știam

Experții se declară îngrijorați acum deoarece se pare că variola maimuței se poate răspândi mai ușor în rândul oamenilor.

”Dintre toate aceste mutații, probabil cele mai relevante sunt cele care fac ca transmisibilitatea virusului de la om la om să fie ma mare decât știam. Nu vorbim despre o transmisibilitate la fel de mare ca SARS-CoV-2. Vorbim în continuare despre un virus care se transmite foarte încet, dar aceste mutații fac ca o anumită proteină din organismul nostru care în general inactivează virusul, să fie inactivată ca urmare a acestor modificări iar atunci persoana respectivă se infectează mult mai ușor.

Este o constatare importantă din punct de vedere al secvențierii genomice. Nu este cazul să ne panicăm, este o informație științifică și de valoare, numai că, așa cum vorbeam și în cazul SARS-CoV-2, trebuie să punem această informație și în contextul sănătății publice, adică să vedem dacă aceste mutații determină în viața reală o transmitere mai rapidă de la om la om.

Pentru a vedea acest lucru, este nevoie să vedem care va fi dinamica acestor cazuri în această săptămână și următoarea să vedem care va fi trendul acestora”, a mai spus medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel