Valeriu Zgonea a declarat marţi că este preşedintele Camerei Deputaţilor până când plenul va decide altfel, iar pentru el contează ca această funcţie să fie preluată legal de cineva care este membru al Camerei. El a precizat că va respecta procedurile parlamentare legale şi nu se va opune acestora în ceea ce priveşte revocarea sa din funcţie.
"Am condus şedinţa Biroului permanent. În rest, am spus şi am repetat: procedurile legale eu întotdeauna le respect. Nu pot să mă opun unor proceduri care sunt regulamentare şi legale. Aşa cum scrie şi în Regulamentul Camerei, cum scrie în toate prevederile pe care noi le aplicăm în Parlament. În rest, toate chestiunile care sunt strict legate de această chestiune îi las pe cei care le dezvoltă să le explice, eu nu vreau să comentez. (...) Pentru mine contează ca această funcţie să fie preluată legal, adică regulamentar, de cineva care este membru al Camerei Deputaţilor. (...) Eu nu cer altceva decât să se respecte prevederile legale. (...) Ne batem de două-trei săptămâni pentru o funcţie. În loc să ne batem pentru o soluţie în sănătate, pentru o soluţie în educaţie. Eu nu mă bat pentru nicio funcţie. Eu sunt preşedintele Camerei. Până când plenul Camerei nu va lua o altă decizie, sunt preşedintele Camerei şi îmi fac treaba cu respect', a spus Valeriu Zgonea, citează Agerpres.
În opinia sa, dacă va fi o femeie care să preia funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor 'ar fi extraordinar'.
Citește și: Lovitură pentru Valeriu Zgonea. Decizia care-l revocă fără vot în plen
Despre faptul că în Comisia de statut a Camerei s-a decis că articolul 32 alineat 3 din Statutul deputaţilor şi senatorilor i se aplică şi astfel a pierdut sprijinul politic, motiv pentru care nu mai are funcţia de preşedinte, iar BP doar trebuie să ia act de acest lucru, Zgonea a precizat: 'Când acel document va veni la Biroul permanent al Camerei, eu voi urmări procedurile legale pe care le are fiecare dintre noi'.
'Să nu ne grăbim. Eu am înţeles şi graba aceasta, facem o şedinţă pe care o convocăm la o oră după ce... Nu mă supăr. Dumneavoastră aţi prezentat chestiunile care sunt importante. Eu vă spun ceea ce este important. Uitaţi-vă la anumite proiecte de legi şi la ceea ce face Comisia pentru statut zilele acestea când interpretează un text şi anulează, dezincriminează conflictul de interese până în 2013. Am atras atenţia că aceste lucruri nu sunt bune şi nu fac bine României. În rest, când documentele vor veni în Biroul permanent şi vor fi supuse plenului, veţi auzi punctul meu de vedere, cum l-aţi auzit întotdeauna. Au încercat cu articolul 26, le-am explicat că Regulamentul este în concordanţă cu toate deciziile Curţii Constituţionale. Regulamentul transferă tot ceea ce scrie în articolul 64, 69, care mai sunt... Din 2012 până astăzi, Regulamentul Camerei şi Statutul au fost modificate de vreo trei ori. Noi discutăm întotdeauna pe legea care se aplică astăzi', a punctat Zgonea.
El a explicat că 'Birourile permanente reunite nu au competenţă asupra plenului Camerei Deputaţilor', întrebat dacă acest for ar trebui să ia act de decizia Comisiei de statut.
Citește și: Un lider PSD aruncă bomba! Ce ar putea face Zgonea la sfârșitul săptămânii
Valeriu Zgonea a menţionat că încă din 27 aprilie s-a gândit la o demisie din funcţie, întrebat dacă ia în calcul o astfel de variantă. 'Nu asta este important. Important este când ai de partea ta adevărul să poţi să te lupţi până la capăt. Foarte mulţi dintre dumneavoastră consideraţi că e mai bine să cedezi. Este vorba de restauraţie sau progres. Demisia mea o am tot timpul cu mine, de când am ajuns în această funcţie. Important pentru noi este cel care vine aici, în această funcţie să vină regulamentar, adică legal, şi să apere acele chestiuni pe care le clamează fiecare partid politic. Adică să aperi statul de drept, să te preocupe viaţa oamenilor, să găseşti soluţii la problemele lor. Nu să găseşti oameni care să poată să fie puşi pe funcţii şi să facă o restauraţie pe care nimeni, nici dumneavoastră jurnaliştii nu o mai doriţi', a mai spus preşedintele Camerei Deputaţilor. Comisia parlamentară privind statutul deputaţilor şi senatorilor a decis marţi, cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, că Valeriu Zgonea îşi pierde funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor automat după ce a pierdut sprijinul politic al grupului care l-a propus în funcţie.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu