Ungaria se opune imixtiunilor UE în sistemul fiscal național. Comisia Europeană continuă să blocheze PNRR-ul țării

Sursă foto: Facebook Viktor Orban
Sursă foto: Facebook Viktor Orban

UE are în vedere implicarea în politica fiscală a Ungariei și, în același timp, refuză să elibereze fonduri de recuperare și reziliență către Budapesta.

Ungaria plănuiește o relansare economică post-pandemia bazată pe reduceri de taxe și nu sprijină măsurile venite de la Bruxelles, care interferează cu politica fiscală națională, a declarat ministrul Finanțelor, Mihály Varga, la Bruxelles, după o întâlnire a miniștrilor de finanțe din UE (Ecofin).

Ministrul maghiar de finanțe a explicat că problema legată de mandatul unui grup de lucru de la Bruxelles a făcut obiectul unei dezbateri între miniștrii UE. Potrivit unei propuneri, Grupul de Lucru al UE pentru Impozitarea Societăților ar avea un cuvânt de spus în viitor nu numai asupra posibilelor beneficiilor fiscale, ci și asupra „caracteristicilor generale” ale sistemului fiscal. După cum a spus el, actualul proiect nu oferă o descriere precisă a ceea ce se înțelege prin caracteristici generale, așa că rămâne neclar în ce măsură mandatul este promovat de grupul de lucru al UE, ceea ce ar putea duce la incertitudine juridică.

Mihály Varga nu vrea imixtiuni în sistemul fiscal din Ungaria

Varga a adăugat că, în noul mandat, Comisia Europeană va deveni și un membru cu drepturi depline al grupului, adică va avea aceleași drepturi în grup ca și statele membre, în timp ce anterior participa doar în calitate de consultativ în grup.

„Ca și în cazul impozitului minim global în OCDE, subliniem că nu susținem nicio propunere care să pună în pericol competitivitatea și predictibilitatea sistemului fiscal maghiar”, a spus Varga.

Consiliul Afaceri Economice și Financiare (Ecofin) a înființat în Consiliu, la 9 martie 1998, un Grup pentru Codul de Conduită (Impozitarea Corporațiilor), al cărui mandat actual se limitează la examinarea anumitor beneficii fiscale, se arată într-un comunicat al ministerului.

PNRR-ul Ungariei nu a fost încă aprobat

Într-o declarație la Bruxelles, ministrul ungar a spus că Comisia Europeană încă nu a decis să aprobe fonduri de redresare pentru Ungaria, pentru a compensa recesiunea ca urmare a epidemiei de coronavirus. El a subliniat că, în mod clar, Comisia reține resurse din motive politice și că această atitudine a fost influențată de Legea privind protecția copilului adoptată de Parlamentul Ungariei.

El a subliniat că CE aplică dublul standard. De exemplu, în cazul Maltei, au fost ridicate obiecții similare, dar țara a primit deja fondurile pentru recuperare.

„Este de neînțeles și inexplicabil ceea ce se întâmplă din partea Comisiei. Ungaria, ca toate celelalte state membre, este un membru egal al UE. Am contribuit la împrumuturile comune pentru a ajuta toate statele membre să primească sprijin nerambursabil”, a spus el.

Ministrul și-a exprimat speranța că guvernul ungar va convinge Comisia Europeană în cadrul negocierilor în curs că ar trebui să aprobe sprijinul pentru Ungaria, potrivit RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel