Un robot care utilizează puterea magneţilor pentru a realiza operaţii chirurgicale mai puţin invazive şi mai eficiente a finalizat prima sa procedură de acest tip pe plan internaţional, o extirpare de vezică biliară, într-un spital public din Chile în această săptămână, a anunţat compania sa producătoare, transmite Reuters.
Platforma chirurgicală MARS de la spitalul Luis Tisne din Santiago de Chile le permite chirurgilor "să ataşeze un mic magnet de organe, cum ar fi ficatul, şi să folosească braţe robotizate cu magneţi puternici pe abdomenul pacientului pentru a manevra organele în aşa fel încât acestea să nu mai fie poziţionate în calea lor", au precizat reprezentanţii Levita Magnetics, un start-up cu sediul în California care a creat acest robot.
De asemenea, noul sistem "îi oferă chirurgului control asupra camerei video, care îi permite o vizualizare mai bună, şi este mai stabil. Iar în chirurgie, vederea înseamnă totul", a declarat Alberto Rodrigo-Navarro, medic şi fondator al Levita Magnetics, care a dezvoltat platforma MARS.
"Este mai bine pentru pacient, cu mai puţine incizii şi cu dureri mai mici, precum şi cu o recuperare mai rapidă", a adăugat Alberto Rodrigo-Navarro după intervenţia chirurgicală din capitala chiliană.
"Este mai bine şi pentru chirurg, deoarece îi permite să fie mai eficient, precum şi pentru sistemul medical, deoarece permite realizarea mai multor operaţii pe zi", a mai spus el.
Platforma chirurgicală MARS a fost autorizată de Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA) în luna septembrie şi a realizat prima sa operaţie chirurgicală la Cleveland Clinic din statul american Ohio în luna octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu