Un oligarh rus se plânge că nu mai are menajeră şi şofer, în timp ce Ucraina e bombardată

Foto de Joa70 de la Pixabay
Foto de Joa70 de la Pixabay

Petr Aven, unul dintre oligarhii ruşi sancţionaţi de statele europene în contextul războiului lansat de Rusia în Ucraina, se plânge că "nu înţelegem cum să supravieţuim". Acesta are o avere de 5,6 miliarde de dolari. 

Într-un interviu citat de Business Insider, Aven se plânge că a rămas fără o parte dintre beneficiile vieţii de bogătaş. "Voi mai avea voie să am menajeră? Sau şofer? Eu nu conduc. Poate fiica mea vitregă va conduce...", a spus acesta. 

Pe 28 februarie, Uniunea Europeană l-a sancţionat pe Aven şi l-a descris drept "unul dintre cei mai apropiaţi oligarhi de Putin". Acesta a fost sancţionat şi de Marea Britanie pe 15 martie, ca urmare a complicităţii la invazia lansată de Rusia în Ucraina. 

La începutul lunii martie, Aven s-a retras din firma LetterOne, un fond de investiţii de 22 miliarde de dolari. Acest fond a fost creat alături de Mikhail Fridman, alt oligarh sancţionat. Cei doi ar fi demisionat, de asemenea, şi din consiliul de administraţie al Alfa Bank. 

Toate activele lui Aven au fost îngheţate, iar acesta nu mai are voie să facă afaceri în Uniunea Europeană sau Marea Britanie. 

"Afacerile noastre sunt distruse. Tot ce am construit în 30 de ani este ruină. Şi trebuie, cumva, să începem o viaţă nouă", a mai spus Petr Aven. Acesta a adăugat că soţia sa a scos cât mai mulţi bani de la bancomatele din Londra înainte de aplicarea sancţiunilor. 

Roman Abramovich, orfan la 3 ani, miliardar în dolari la 37 de ani. Cum şi-a făcut averea şi cum l-a ajutat prietenia cu Putin

Roman Abramovich nu s-a născut într-o familie cu mulţi bani. Acesta a rămas orfan la vârsta de trei şi a fost crescut de rude în republica Korni, din nordul Rusiei. 

După ce a petrecut o scurtă perioadă în armată, Abramovich a studiat pentru a deveni inginer şi a lucrat ca mecanic. În perioada perestroikăi, când a fost acordată liberalizarea economică pentru micile afaceri, Abramovich a avut un business în care vindea răţuşte din plastic din apartamentul său din Moscova. 

Abia după căderea comunismului, acesta a urcat pe scara socială şi a intrat în lumea petrolului şi produselor industriale, scrie The Guardian. 

Crearea Sibneft 

 

Concernul petrolier Sibneft, care i-a adus averea lui Abramovich, a fost o idee pe care acesta i-a sugerat-o mentorului său, Boris Berezovsky. Deja îmbogăţit după afacerile din sectorul auto, cu importante legături politice, Berezovsky a propus ideea lui Abramovich către preşedintele Boris Elţin. În schimbul profiturilor, Berezovsky urma să înfiinţeze şi să finanţeze o staţie TV, ORT, pentru a difuza propaganda pro-Elţîn. 

Astfel, în 1995 a apărut Sibneft prin decret prezidenţial. La acea vreme, Abramovich avea doar 29 de ani. Noul concern petrolier a fost vândut lui Abramovich printr-o serie de licitaţii care ar fi fost trucate, ceilalţi licitatori fiind descuraţi prin diverse mijloace. Abramovich a cumpărat 90% din Sibneft pentru aproximativ 240 milioane de dolari, folosind doar 18,8 milioane de dolari capital propriu. 

CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel