Donald Tusk, liberalul pro-european, a primit luni votul de încredere al Parlamentului pentru postul de premier, deși Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului Guvern.
UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu i-a transmis un mesaj de felicitare lui Donald Tusk, care a a primit luni votul de încredere al parlamentului polonez pentru postul de prim-ministru, dând asigurări că va continua colaborarea cu partea poloneză pentru a consolida în continuare parteneriatul strategic "solid şi foarte dinamic" dintre cele două state.
"Felicitări calde Donald Tusk! Aştept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a consolida în continuare parteneriatul nostru strategic solid şi foarte dinamic România-Polonia, precum şi contribuţia noastră comună ca membri ai UE şi NATO", a transmis Marcel Ciolacu, luni, într-o postare pe pagina sa de X (ex Twitter).
----
Liberalul pro-european Donald Tusk a primit luni votul de încredere al Parlamentului polonez pentru postul de premier, după opt ani de guvernare a conservatorilor din Partidul Lege şi Justiţie (PiS) care au fost permanent în conflict cu Bruxellesul pe tema statului de drept, transmite Reuters.
Din cei 460 de deputaţi ai Seimului, camera inferioară a legislativului polonez, 248 au votat pentru Tusk şi 211 au votat împotrivă. Mai devreme Seimul a respins guvernul minoritar al guvernului conservator în exerciţiu Mateusz Morawiecki.
În acest timp, două hotărâri emise în aceeaşi zi de Tribunalul Constituţional polonez ameninţă să complice planurile viitorului guvern pro-european al lui Donald Tusk de anulare a măsurilor judiciare decise de guvernul conservator ce au condus la blocarea de către Comisia Europeană a fondurilor ce revin Poloniei în planul de relansare post-pandemie.
Astfel, Tribunalul Constituţional de la Varşovia a considerat neconstituţională o "amendă" de un milion de euro pe zi pe care Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a impus-o Poloniei pentru neaplicarea unei decizii a CJUE asupra noului regim disciplinar al judecătorilor polonezi, amendă redusă între timp la jumătate, dar din care guvernul de la Varşovia nu a plătit nimic.
În urma tratativelor cu Bruxellesul, guvernul de la Varşovia a acceptat să dizolve noua cameră disciplinară pentru judecători, instituţia ce făcea obiectul controverselor în cazul înaintat CJUE de către Comisia Europeană. Respectiva cameră disciplinară a fost înlocuită cu un nou organism, decizie trimisă Tribunalului Constituţional spre validare, dar această instanţă a tot amânat-o, pronunţându-se abia luni, iar decizia a fost de respingere.
Donald Tusk, fost premier şi fost preşedinte al Consiliului European, a format după alegerile legislative din 15 octombrie o majoritate eterogenă, alcătuită din trei alianţe cu orientări diferite, iar prioritară pentru guvernul său va fi deblocarea fondurilor europene, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu