Eurodeputatul Tokes Laszlo a declarat vineri, într-o scrisoare deschisă către preşedintele Klaus Iohannis, că el rămâne fidel idealurilor revoluţiei din Timişoara, cu sau fără distincţie.
'Mulţi am fost şi mulţi suntem care am crezut că după Revoluţia de la Timişoara, libertăţile fundamentale şi drepturile omului vor fi pe deplin respectate în România. Şi iată, acum sunt pedepsit exact pentru ce am fost persecutat înainte de decembrie '89 - pentru libertatea de exprimare', a scris Tokes.
El a precizat că, în 2009, a acceptat distincţia oferită de preşedintele de atunci, Traian Băsescu, pentru că ştia că prin acesta nu el, ci timişorenii au primit recunoştinţă 'în semn de înaltă apreciere a curajului şi demnităţii de care au dat dovadă', declanşând revolta istorică împotriva dictaturii comuniste.
'Iar acum retrageţi această distincţie, cu motivul că toţi cei care au vreo decoraţie trebuie să respecte Constituţia României. În primul rând, critica unor articole ale constituţiei într-un stat de drept nu înseamnă nerespectarea ei, ci este pur şi simplu uzul unui drept fundamental din constituţie, şi anume, a libertăţii de exprimare. Dar se iveşte de la sine întrebarea: toţi cei care au fost condamnaţi pentru corupţie şi au vreo distincţie din partea statului român au fost supuşi aceluiaşi procedeu? Veţi analiza sau nu faptele sau declaraţiile lor, dacă sunt conforme cu Constituţia României?' se arată în scrisoare.
Tokes s-a referit, în continuare, la faptul că graniţele culturale ale naţiunilor şi graniţele politice ale ţărilor europene de obicei nu coincid. 'Am susţinut şi susţin şi acum, că asemenea poziţiei Austriei faţă de comunitatea de limba germană din Italia şi asemenea României, care în mod just îşi ridică vocea pentru apărarea drepturilor comunităţilor românilor din Moldova, din Ucraina sau din Serbia, şi Ungaria are dreptul - ba chiar obligaţia constituţională - să protejeze comunităţile maghiare de dincolo de graniţele ei. Practica politică dusă de Austria, Croaţia, Suedia, Danemarca, Germania şi România trebuie să fie valabilă şi justă chiar şi în cazul Ungariei. Acest lucru l-am susţinut în repetate rânduri, şi îl susţin şi acum', a menţionat Tokes. Eurodeputatul consideră că decizia preşedintelui Iohannis, inspirată din demersul pornit de fostul premier Victor Ponta, este nu numai contrar spiritului Timişoarei, ci şi 'un imens autogol politic şi diplomatic'.
[citeste si]
'Care va fi legitimitatea morală a demersurilor politicii externe româneşti vizavi de românii din Moldova, Ucraina, Serbia sau chiar Ungaria? Sau doriţi şi Dumneavoastră continuarea practicii de standard dublu: ce este bine şi permis pentru români este interzis pentru maghiari? Stimate domnule Preşedinte, nu ştiu dacă aţi luat această decizie din proprie convingere sau v-aţi lăsat ghidat şi supus presiunilor din partea lui Corina Creţu, Victor Ponta şi alţi socialişti, dar nici nu este important. Cu sau fără Dumneavoastră, cu sau fără distincţie, eu rămân fidel idealurilor revoluţiei din Timişoara. În această regiune, românii şi maghiarii trebuie să-şi respecte reciproc libertatea celuilalt, şi dacă e cazul, trebuie să luptăm unindu-ne forţele pentru libertatea şi drepturile noastre. Aşa cum am făcut în decembrie 1989 la Timişoara. Uniţi în libertate: români, germani, maghiari', îşi încheie scrisoarea Tokes Laszlo.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că a decis să-i retragă lui Laszlo Tokes Ordinul 'Steaua României'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu