Timiş: Peste o sută de ghizi turistici din ţară, aşteptaţi la Timişoara pentru promovarea Capitalei Culturale

Asociaţia pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului (APDT) în judeţul Timiş, a Consiliului Judeţean Timiş, împreună cu ghizi din Timişoara pregătesc tururi pentru cei peste o sută de ghizi turistici din ţară care vor veni la sfârşitul acestei săptămâni, la Timişoara, urmărind promovarea Capitalei Culturale a Culturii 2021, dar şi a Banatului turistic, scrie Agerpres.

"Peste o sută de ghizi din cadrul Federaţiei Naţionale a Ghizilor de Turism din România sunt aşteptaţi în Timişoara şi Arad, unde vor avea ocazia să descopere, dincolo de obiectivele turistice şi ofertele de cazare, masă şi transport, tot ce are mai frumos această parte a României: multiculturalitate, avangardism, efervescenţă, toleranţă şi deschidere spre nou", a declarat, luni, directorul executiv al APDT Timiş, Delia Barbu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ea a subliniat că desemnarea Timişoarei drept Capitală Culturală Europeană 2021 a atras atenţia României asupra acestei regiuni şi a creat oportunitatea dezvoltării turismului în zonă, industria ospitalităţii jucând un rol important în acest sens.

Unul dintre ghizii turistici timişoreni, Ludovic Satmari, a explicat că sunt turişti care vor să facă un tur în oraş, unii aleg turul clasic în zona centrală a Timişoarei, cu toate poveştile, de la Carol Robert de Anjou până la Revoluţia din 1989, iar cei care stau mai mult, au parte de un traseu extins, în cartierele istorice, profitând şi de plimbările cu vaporetto pe Bega.

"În exteriorul Timişoarei, foarte mulţi turişti merg după locuri răsunătoare, la Cascada Bigăr, pe care o combinăm cu defileul Dunării, croazieră pe Dunăre, Herculane. Putem alege Sarmisegetusa Ulpia Traiana cu Densuş şi cu Castelul Corvinilor şi cu Deva sau şi cu Sibiul. Pentru cei care sunt interesaţi de turismul rural avem tururi la Marginea sau facem turul coloniştilor, pentru catolicii din Banat, unde includem Vinga, Aradul, Cetatea Şoimoş, Charlottenburg şi Altringen", a explicat Ludovic Satmari.

El spune că vin turişti din toată lumea, din Noua Zeelandă până în America de Sud, Estonia, Canada, SUA, Asia. "Europenii sunt interesaţi de legătura Banatului cu cultura europeană, în timp ce americanii preferă istoria recentă, Revoluţie, comunism", a completat Satmari.

Principalele probleme cu care ghizii se confruntă în Timişoara rămân locurile de parcare, toaletele publice, la care se adaugă mai nou, zgomotul.

Ghidul Alexandra Irimia a afirmat că s-a ajuns la un asemenea nivel al zgomotului încât comunicarea cu turiştii este tot mai deficitară.

"Timişoara a ajuns să fie atât de zgomotoasă încât a devenit foarte greu să te faci auzit turiştilor când le explici. Muzica festivalurilor acoperă explicaţiile, trebuie să ne refugiem în spatele catedralei să ne putem auzi. Toţi muzicienii stradali sunt amplificaţi şi nu putem să-i concurăm. Sunt stimuli care obosesc foarte tare şi turiştii au ajuns să fie deranjaţi. Sunt oameni şi mai în vârstă şi nu mai suportă gălăgia. Oricât de mult am vrea ca oraşul să fie vesel, depăşim un nivel de acceptare chiar şi pentru cei pe care vrem să-i atragem", a mai detaliat Alexandra Irimia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel