România are cea mai mică rată de reciclare a deșeurilor din toată Uniunea Europeană: sub 5%.
La Târgu-Lăpuș, în nordul țării, situația stă altfel. În micuțul oraș se reciclează de 10 ori mai mult decât în restul țării, cam la nivelul Belgiei sau Austriei.
Acolo toată lumea ştie să colecteaze selectiv. Cei care n-au ştiut sau n-au vrut să ştie, au fost amendaţi şi au învăţat. Când unul a greşit, tot blocul a primit amendă.
Cum a fost posibil?
În urmă cu 8 ani, primăria a cumpărat maşini autocompactoare, pubele şi baterii de colectare selectivă, pe care le-a distribuit pe la blocurile şi pe la casele din oraş şi din cele 13 sate aparţinătoare. În fiecare săptămână, maşina ajunge de trei ori la oraş şi o dată la sat. Tot sistemul a costat 1 milion de euro, finanţare din fonduri PHARE.
După implementarea propriu-zisă, s-au mai făcut câteva acţiuni de promovare, patrule eco şi concursuri de responsabilitate socială, dar tot amenzile au fost cele care i-au făcut pe oameni să-şi dea seama că e bine să pună plasticul la „Plastic”.
Astăzi, oraşul Târgu Lăpuş reciclează până la 60% din deşeurile produse, ca în țările din Vestul Europei.
Recent, primăria a cumpărat o staţie de tratare mecano-biologică, care va transforma gunoiul menajer în compost, adică îngrăşământ ecologic.
Primarul Mitru Leşe se laudă că mașinăria asta va creşte rata reciclării la 80%, potrivit recorder.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News