Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, a declarat că decizia emisă marți de Curtea Constituțională - privind situația de 'imposibilitate temporară' a șefului statului de a-și exercita atribuțiile dacă refuză numirea unui ministru propus de premier - a fost interpretată greșit.
Andrian Candu a precizat că mandatul lui Igor Dodon nu poate fi suspendat, relatează website-ul unimedia, citat de Agerpres.
'Decizia CC nu suspendă în niciun caz activitatea sau mandatul președintelui. Decizia CC aduce și soluție și explică procedura de mai departe. Interimatul funcției doar pe elementul de numire a ministrului Apărării. Orice alte idei privind suspendarea lui Dodon sunt doar speculații. Orice suspendare este urmată de referendum, referendum înseamnă campanie electorală, înseamnă bani cheltuiți', a declarat Andrian Candu, potrivit unimedia.
Conform independent.md, el a mai spus că ar exista 'suficiente motive' pentru a declanșa procedura de demitere a președintelui Igor Dodon, pe care l-a acuzat că a încălcat Constituția în cazul procedurii de numire a ministrului Apărării, dar că Parlamentul nu își dorește să declanșeze procedura de 'impeachment' a acestuia.
Președintele legislativului l-a criticat și pe șeful statului pentru declarațiile făcute 'pe emoții' după anunțarea deciziei Curții Constituționale. Dodon i-a avertizat pe membrii acestei instanțe că o să răspundă pentru această decizie și că nu-i va scăpa nici 'cetățenia românească'. 'Regret aceasta ieșire emoțională, îl înțeleg, dar trebuie să ne calmăm, să analizăm cu minte limpede și apoi sa ieșim', a mai spus Candu, citat de unimedia.
Decizia Curții se referă la cazul disputei dintre Igor Dodon și premierul Pavel Filip privind numirea noului ministru al apărării. Premierul l-a propus de două ori pe Eugen Sturza pentru acest post, dar președintele a refuzat de fiecare dată, astfel că șeful executivului a sesizat Curtea Constituțională.
Aceasta din urmă a apreciat marți că 'refuzul presedintelui de a-și executa obligațiile constituționale' face ca acesta să fie în 'imposibilitate temporară' de a-și exercita atribuțiile ce într-o asemenea situație sunt preluate, în ordine, de președintele parlamentului sau de primul ministru, care pot semna în locul lui respectivul decret.
În replică, Idor Dodon a calificat această decizie drept 'uzurpare a puterii de stat' și i-a amenințat pe judecătorii Curții că se vor lua măsuri împotriva lor după viitoarele alegeri legislative. 'O să răspundeți pentru asta. Vine timpul. Fiecare acțiune și decizie a dvs. va fi examinată imediat după următoarele alegeri parlamentare. Va fi altă componență a Curții Constituționale. Și pentru fiecare decizie, fiecare din dvs. veți răspunde', a declarat Igor Dodon, citat de timpul.md
'Eu nu voi ceda. Nu semnez niciun decret cu care nu sunt de acord. Lasă să semneze Candu, lasă să semneze Filip și să-și asume responsabilitatea pentru fiecare persoană în parte', a mai spus Dodon marți în fața presei, potrivit independent.md.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu