Summit UE - Liga Statelor Arabe. Iohannis, prezent. Ce s-a adoptat

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a participat, duminică şi luni, la primul Summit între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, în cadrul căruia a fost adoptată o declaraţie, care scoate în evidenţă decizia părţilor de a se angaja împreună în abordarea provocărilor comune actuale, de a-şi adânci cooperarea şi coordonarea pentru valorificarea potenţialului existent spre asigurarea stabilităţii, prosperităţii şi bunăstării în regiunile geografice de apartenenţă, informează Administraţia Prezidenţială.

Declaraţia a reafirmat poziţia similară privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, inclusiv angajamentul pentru 'soluţia celor două state', precum şi sprijinul ferm acordat Organizaţiei Naţiunilor Unite în eforturile de soluţionare a conflictelor din Siria, Libia şi Yemen.

Administraţia Prezidenţială menţionează că reuniunea a avut loc într-un context istoric important pentru România, respectiv exercitarea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, care reprezintă un 'moment cheie şi, în acelaşi timp, o oportunitate de a urmări îndeaproape evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în scopul asigurării unui climat stabil din punct de vedere politic, economic şi social în vecinătatea sudică a UE, precum şi în vederea susţinerii eforturilor de promovare a păcii şi securităţii în regiune'.

În cadrul alocuţiunii susţinute duminică în secţiunea inaugurală, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat contextul în care s-a desfăşurat acest summit, marcat de provocări şi incertitudini, dar şi de oportunităţi deschise. Şeful statului a subliniat importanţa unei abordări pragmatice a Uniunii Europene în raport cu statele arabe, ca unică modalitate de a obţine rezultate concrete la provocările curente, respectiv fenomenul migraţiei, radicalizarea, terorismul, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, precum şi necesitatea creării de locuri de muncă. Preşedintele Iohannis a evidenţiat importanţa dezvoltării economice în regiune, ca motor al tuturor transformărilor pozitive. El a mai susţinut că migraţia rămâne o provocare considerabilă.

Preşedintele Iohannis a subliniat, cu privire la evoluţiile regionale, necesitatea ca orice soluţie la crizele regionale să ia în considerare poziţiile, opiniile şi sensibilităţile statelor din regiune şi a reafirmat că ţara noastră sprijină ferm şi promovează activ principiile suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei tuturor statelor, ca fundament al soluţionării paşnice a crizelor, prin dialog şi negociere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel