Klaus Iohannis a participat, duminică şi luni, la primul Summit între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, în cadrul căruia a fost adoptată o declaraţie, care scoate în evidenţă decizia părţilor de a se angaja împreună în abordarea provocărilor comune actuale, de a-şi adânci cooperarea şi coordonarea pentru valorificarea potenţialului existent spre asigurarea stabilităţii, prosperităţii şi bunăstării în regiunile geografice de apartenenţă, informează Administraţia Prezidenţială.
Declaraţia a reafirmat poziţia similară privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, inclusiv angajamentul pentru 'soluţia celor două state', precum şi sprijinul ferm acordat Organizaţiei Naţiunilor Unite în eforturile de soluţionare a conflictelor din Siria, Libia şi Yemen.
Administraţia Prezidenţială menţionează că reuniunea a avut loc într-un context istoric important pentru România, respectiv exercitarea Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene în primul semestru al anului 2019, care reprezintă un 'moment cheie şi, în acelaşi timp, o oportunitate de a urmări îndeaproape evoluţiile din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord în scopul asigurării unui climat stabil din punct de vedere politic, economic şi social în vecinătatea sudică a UE, precum şi în vederea susţinerii eforturilor de promovare a păcii şi securităţii în regiune'.
În cadrul alocuţiunii susţinute duminică în secţiunea inaugurală, preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat contextul în care s-a desfăşurat acest summit, marcat de provocări şi incertitudini, dar şi de oportunităţi deschise. Şeful statului a subliniat importanţa unei abordări pragmatice a Uniunii Europene în raport cu statele arabe, ca unică modalitate de a obţine rezultate concrete la provocările curente, respectiv fenomenul migraţiei, radicalizarea, terorismul, schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, precum şi necesitatea creării de locuri de muncă. Preşedintele Iohannis a evidenţiat importanţa dezvoltării economice în regiune, ca motor al tuturor transformărilor pozitive. El a mai susţinut că migraţia rămâne o provocare considerabilă.
Preşedintele Iohannis a subliniat, cu privire la evoluţiile regionale, necesitatea ca orice soluţie la crizele regionale să ia în considerare poziţiile, opiniile şi sensibilităţile statelor din regiune şi a reafirmat că ţara noastră sprijină ferm şi promovează activ principiile suveranităţii, integrităţii teritoriale şi independenţei tuturor statelor, ca fundament al soluţionării paşnice a crizelor, prin dialog şi negociere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu