Studiu. Produsele care încălzesc tutunul dăunează mai puțin sănătății orale față de țigări

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Tutunul încălzit, un trend din ultimii ani din rândul fumătorilor, ar dăuna mai puțin sănătății orale față de țigările clasice. 

Un reputat profesor și medic stomatolog român a demonstrat științific că trecerea de la țigări la produse care încălzesc tutunul stimulează sănătatea orală și crește succesul implanturilor dentare

Prof. univ. dr. Mihaela Răescu este specialist în ortodonție și profesor la Facultatea de Medicină Dentară, Universitatea “Titu Maiorescu”. A realizat mai multe studii inovative, a scris articole și cărți de specialitate, a participat la sute de congrese, a ținut prelegeri în țară și în străinătate, iar în ultimii ani a devenit interesată de reducerea riscurilor asociate consumului de tutun, după ce mulți dintre pacienții săi au întrebat-o dacă produsele care încălzesc tutunul le pot îmbunătăți igiena orală. Răspunsurile si concluziile studiilor prof. dr.  Răescu, un pionier al cercetării efectelor tutunului asupra danturii, mai jos.

Produsele care încălzesc tutunul, de preferat în locul țigărilor

Produsele care încălzesc tutunul sunt benefice pentru igiena orală a fumătorilor? Aceasta este întrebarea la care a reușit să răspundă prof. dr. Răescu. Pentru că a găsit puține lucrări care să abordeze întrebările sale clinice, a început să studieze ea însăși această temă. Așa a apărut lucrarea „Fumatul și sănătatea orală în România; Evaluarea unui dentist”.

„Am vrut să fac o cercetare importantă pentru pacienții mei, dar și pentru profesia de stomatolog în ansamblu”, a spus doctorul Răescu. 

Prof. univ. dr. Mihaela Răescu: „Când discuți cu pacienții despre aceste subiecte, este de ajutor dacă le poți spune ce crezi tu, pe baza dovezilor și a experienței. Așadar, când am văzut că sunt deschise aplicațiile pentru bursele THRSP, am știut că acest lucru îmi va oferi oportunitatea perfectă de a efectua niște cercetări noi care ar putea face o diferență reală nu doar pentru pacienții mei, ci și pentru profesia de stomatolog în ansamblu. ”

În anul 2018, dr. Mihaela Răescu a primit o bursă a Fundației Knowledge Action Change (K-A-C) privind cercetarea în domeniul reducerii efectelor nocive ale tutunului. Pentru primul său proiect, a studiat un grup de pacienți fumători care au trecut de la țigări care ard tutunul la produse care-l încălzesc. Rezultatele au fost spectaculoase.

Mai puțin tartru depus în cazul produselor care încălzesc tutunul

„Există mai puțin tartru depus în cazul utilizatorilor de produse care încălzesc tutunul”, a mai spus aceasta. 

Prof. univ. dr. Mihaela Răescu: „Deoarece prima parte a corpului care intră în contact cu fumul de țigară este gura, am vrut să aflu dacă trecerea la produse care încălzesc tutunul (Heated Tobacco Products – HTP) ar avea un efect pozitiv asupra plăcilor bacteriene care se formează pe dinți. Când am analizat rezultatele, după nouă luni, studiul meu a arătat că există mai puțin tartru depus în cazul utilizatorilor de produse HTP în comparație cu fumătorii. Iar tartrul format la aceștia, nu era în strat la fel de gros. Aceasta este o veste cu adevărat bună, deoarece tartrul în strat mai subțire este mult mai ușor și mai puțin dureros de îndepărtat, astfel încât pacienții care au adoptat produsele de tip HTP au o sănătate orală mai bună și se pot simți mai relaxați când merg la dentist”.

„Studiul meu a arătat că pentru cei care folosesc produsele fără fum implanturile au avut mai mult succes”, a adăugat medicul stomatolog. 

Prof. dr. Răescu a investigat și efectul produselor care încălzesc tutunul la fumătorii care au nevoie de implanturi dentare. Deoarece fumatul poate afecta circulația sângelui în osul pe care sunt ancorate implanturile, aceste proceduri sunt adesea fără succes pentru fumători. Pentru a depăși această problemă, pacienților li se cere să se abțină de la fumat timp de aproximativ șase luni, lucru pe care mulți nu îl pot face.

Prof. univ. dr. Mihaela Răescu: „Pentru a ajuta mai mulți fumători să beneficieze de implanturi de succes, am vrut să văd dacă produsele mai sigure care conțin nicotină ar putea ajuta. Le-am oferit fumătorilor șansa de a trece la produse fără fum, mai degrabă decât să încerce, dar să nu reușească, să renunțe la fumat. Studiul a arătat că pentru cei care au adoptat produsele cu risc redus, implanturile au avut mai mult succes. În plus, un număr de participanți a renunțat complet la produsele cu nicotină în urma studiului. Acest lucru a fost ceva ce nu mi-am imaginat vreodată că se va întâmpla, așa că a fost un rezultat cu adevărat plăcut pentru mine”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel