Spitalizarea lui Băsescu, necesară pentru evitarea complicațiilor. Ciuhodaru: Se poate obține un pronostic favorabil

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Medicul Tudor Ciuhodaru a explicat necesitatea spitalizării fostului președinte Traian Băsescu.

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic de urgență, a intervenit în cazul fostului președinte Traian Băsescu (72 de ani), care se află internat în spital cu gripă de tip A, acesta având și o serie de afecțiuni pre-existente, dar și aflându-se într-o categorie de risc.

”Nu știm datele medicale, deocamdată vorbim de simple supoziții, dar pe de altă parte, atenție la educația pentru sănătate, căci boala nu ocolește nici foștii președinți, nici cetățenii României, așa că acele semne de alarmă cu febră, frisoane, dureri musculare, stare generală alterată, durere de cap, amețeli impun prezentarea de urgență la spital pentru a nu se ajunge la forme critice”, a spus medicul Ciuhodaru la România TV, subliniind că internarea lui Băsescu a fost una firească, în contextul în care acesta se află în categoria persoanelor cu risc.

Citește și: Traian Băsescu este internat în spital

Totodată, medicul a precizat că anual, între 5 și 15 % dintre români se internează cu probleme respiratorii acute, mai ales în sezonul rece, un sezon al virozelor.

”În fiecare an, între 5 și 15% dintre români se internează cu probleme respiratorii acute, mai ales în sezonul virozelor și dacă ai și factorii de risc și vorbesc de o vârstă de peste 65 de ani, probleme pulmonare, bronhopneumopatia obstructivă cronică, dacă ești și fumător, lucrurile acestea pot să evolueze nefavorabil, iar printre cele mai frecvente complicații ale gripei, care ar trebui să fie o afecțiune banală, tratată în 7 zile, și cu cât se intervine mai repede, cu atât pronosticul ar trebui să fie mult mai bun.

Gândiți-vă că astfel de pacienți, cu probleme respiratorii sau neurologice ori cardiace, pre-existente, pot dezvolta ca și complicații pneumonii, crize de astm bronșic, miocardita, afectarea inimii, și insuficiența cardiacă.

Este necesară monitorizarea și asigurarea unui tratament adecvat în condiții de spitalizare, tocmai pentru a nu se ajunge în astfel de situații.

Virozele nu se tratează cu antibiotice, așa cum fac foarte mulți dintre noi. Și din păcate și celelalte tipuri de terapie se fac după ureche. Iar asta duce la apariția a numeroase complicații, selecționarea unor germeni rezistenți și forme severe de boală”, a mai spus medicul.

În ce cazuri se poate trata viroza la domiciliu

”Pe de altă parte, când vorbim de pacienții fără factori de risc, știu că virozele se pot trata acasă, ar trebui să nu îi ducem în colectivitate pe cei mici, mai ales dacă au febră, frisoane, le curg ochii, tușesc sau strănută.

Dar dacă vorbim despre cei din grupe de risc, persoanele de peste 65 de ani, cei cu afecțiuni respiratorii cronice, neurologice, cardiovasculare, ei ar trebui, mai ales dacă au febră de peste 39 d grade Celsius care nu cedează, ei ar trebui să fie monitorizați și tratați pentru că la aceste persoane există riscul de a dezvolta complicații. Și evident, cu cât se intervine mai repede, prin medicație de suport, oxigeno-terapie, investigații imagistice, bronho-dilatatoare, expectorante, se poate obține un pronostic favorabil”, a mai spus medicul Ciuhodaru.

Citește și: Ministrul Sănătății anunță că ”avem un vârf” al numărului de cazuri de viroze respiratorii, peste 100.000 pe săptămână

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel