EXCLUSIV  Silvestru (USR), demers în FORȚĂ după un proiect de lege al PSD: Ne pleacă pământul de sub picioare. Semnați!

USR Buzău organizează o campanie de strângere de semnături în stradă pentru salvarea celui mai frumos loc din oraș. Mai precis, Uniunea Salvați România cere PSD retragerea propunerii legislative înregistrată la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor sub nr. 188/2017 şi la Senat sub nr. 200/2017 ce priveşte trecerea suprafeţei de 180,44 ha fond forestier (Pădurea Crâng) din proprietatea publică a statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în proprietatea publică a Municipiului Buzău. Pentru a înțelege mai bine subiectul, DC News a stat de vorbă cu Sebastian Silvestru, membru USR Buzău, cel care a iniţiat, coordonează şi dezvoltă acest proiect. 

USR îi îndeamnă pe oameni să semneze petiția Uniţi Salvăm Pădurea Crâng. În rândurile de mai jos, aflați ce spune Sebastian Silvestru despre demersul inițiat.

DC News: De ce a inițiat USR Buzău această petiție?

Sebastian Silvestru: Justificarea preluării Pădurii Crâng de către administraţia locală este aceea că vor să îndeplinească condițiile UE de a se ajunge la 26mp spațiu verde/locuitor, în perspectiva, credem noi, creării de noi locuri de parcare. Considerăm ca justificarea domnului primar Constantin Toma nu e întemeiată; astfel prin preluarea Pădurii Crâng, calitatea mediului înconjurător neschimbându-se în bine pentru locuitorii municipiului Buzău. Considerăm că e mai util să se amenajeze noi spaţii verzi atât în interiorul orașului, cât și la periferie. Majoritatea orașelor din Uniunea Europeană sunt înconjurate de păduri. Trecerea Pădurii Crâng din proprietatea publică a statului român şi administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, în proprietatea şi administrarea Primăriei Buzău generează noi cheltuieli din bugetul local (pază, întreţinere, etc.) fără beneficii reale pe măsură. De asemenea, remarcăm că prin această permutare se creează un excedent de spațiu verde.

[citeste si]

La un simplu calcul, pădurea asigură 14mp/locuitor, la care se adaugă alţi 14mp/locuitor deja existenţi. Astfel, se crează un excedent de spaţiu verde, dând posibilitatea distrugerii de spaţii verzi din interiorul Buzăului pentru construirea de "diverse". Ştiaţi că la Braşov, deşi cad pădurile peste ei, prin hotărâre de consiliu local, orice solicitant de autorizaţie de construire pentru locuinţe sau alte categorii de obiective cu caracter definitiv are obligaţia de a planta pomi fructiferi, arbori sau arbuşti? De reţinut şi faptul că aparatul propriu al primărieii nu are în componenţa sa un serviciu sau departament specializat de silvicultură sau personal calificat în domeniu.

DC News: Care este pericolul cel mai mare în cazul în care propunerea legislativă va trece?

Sebastian Silvestru: Pericolul cel mai mare este distrugerea faunei și florei spontane existente, Pădurea Crâng fiind declarată zona protejată de interes judeţean prin Hotărârea Consiliului Judeţean Buzău nr. 13/1995. Însă, dacă ne gândim la cazurile în care o pădure sau un parc au trecut în administraţia locală și aceasta le-a dat altă utilitate, ne gândim că cel mai mare pericol e acela de a răsplăti sponsorii din campaniile electorale prin cedarea unor suprafețe chiar în mijlocul fondului forestier. Exista deja precedentul cortului de evenimente al afaceristului buzoian Ninel Brebeanu, instalat în urmă cu cinci ani în Crâng. Sau diligenţele făcute în 2001 de Ion Vasile, la acea vreme prefect al judeţului Buzău, de a trece 33 ha de teren ce aparţinea Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, în categoria izlaz, pentru ca pământul să poată intra în proprietatea privată a municipiului, iar mai apoi să poată fi vândut. Ceea ce s-a şi întâmplat de altfel, pe acel teren fiind ridicat Cartierul Orizont.

DC News: Ați discutat cu parlamentarii PSD pentru a rezolva problema?

Sebastian Silvestru: Un membru al filialei USR Buzău a fost la domnul Ciolacu Marcel, când era deputat, în audiență de unde am aflat despre ceva planuri de viitor. Acesta a sugerat că pădurea o sa fie împrejmuită cu gard pentru a limita accesul, astfel rezolvând problema gunoaielor care sufocă pădurea, chiar dacă gunoaiele, spunem noi, le întâlnim cu precădere în zona parcului, de unde deducem faptul că primăria, în a carei proprietate se află Parcul Crâng, are dificultăţi în administrarea celor aproximativ zece hectare amenajate pentru promenadă. Și aici consideram ca rezolvarea este una cel puțin neinspirată. Pădurea nu poate fi închisă pentru că aşa cum am spus, acolo își au habitatul tot felul de animale (căprioare, veveriţe, vulpi) şi păsări care migrează spre zona libera(câmp) pentru asigurarea hranei, fiind știut faptul că pădurea doar le adaposteste(protejează), dar nu le asigură și hrana. Astfel, printr-o împrejmuire totală, se pune în pericol fauna existentă.

(w670)

Solicităm grupului parlamentar PSD retragerea propunerii legislative înregistrată la Camera Deputaţilor sub nr. 1882017 şi la Senat sub nr. 2002017 ce priveşte trecerea suprafeţei de 180,44 ha fond forestier (Pădurea Crâng) din proprietatea publică a statului şi din administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva în proprietatea publică a Municipiului Buzău. Propunem iniţierea unei dezbateri publice cu cetăţenii buzoieni, pentru a identifica posibile terenuri disponibile şi pretabile pentru împădurit şi soluţii inteligente la problema parcărilor promise în campania electorală, fără a se ajunge la tăierea copacilor şi fără a răpi oraşului dreptul la un mediu verde.

DC News: Ce mesaj aveți pentru buzoieni astfel încât ei să semneze petiția?

Sebastian Silvestru: Buzoieni, ne pleacă pământul de sub picioare și pădurea de deasupra! Pădurea Crâng este o mică parte rămasă din Codrii Vlasiei, pădure seculară pomenită în hrisoave odată cu Buzăul, de acea se poate afirma că cele două sunt nedespărţite. Este atestat încă din timpul domniei lui Radu cel Mare (1495-1508). Începând cu anul 1828, Crângul a început să fie folosit ca loc de promenada şi aşa ne dorim să rămână pentru totdeauna.

"Bine, vă dau, dar v-o dau ca o podoabă a oraşului şi vă conjur să o păstraţi, să o utilizaţi în acest scop şi să fiţi vrednici de sacrificiul ce face statul în folosul comunei", a spus Ion C. Brătianu, prim-ministru al României între anii 1876-1888, cel care a redat Pădurea Crâng buzoienilor. Aşadar, buzoieni, haideți sa păstrăm Pădurea Crâng întreagă, să ne bucurăm de frumuseţea ei ca şi până acum şi să ne asigurăm că nu va fi posibil să ajungă pe mâna politicienilor "binevoitori" ai urbei și să ne trezim cu pădurea plină de corturi de nunţi, de vile și alte "nimicuri". Uniţi Salvăm Pădurea Crâng!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel