Invitată la emisiunea Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1, doctor Viviana Iordache, medic specialist dermatolog a vorbit despre protejarea tenului în această vară.
Întrebată care sunt principalii factori care încarcă tenul vara, specialistul a răspuns că ”în primul rând folosirea produselor ocluzive, creme foarte dense, substanțe de fardare care intră în straturile superficiale ale pielii și nu în ultimul rând transpirația sub aceste produse.”
În privința protejării tenului împotriva poluării, doctorul a spus că o importanță o are tipul de ten pe care îl avem. Dacă avem un ten uscat este mai ușor pentru că putem folosi produse care au rol fotoprotector și de hidratare a tenului. În schimb, persoanele cu ten mixt sau seboreic au nevoie de tratament dermatologic cu botox prin care se reglează glanda sebacee.
Medicul specifică că ”Cei mai mulți dintre noi avem ten mixt și de obicei fruntea, nasul și uneori chiar și bărbia au tendința mai mare să fie seboreice, părțile laterale ale feței sau zona din jurul gurii este de regulă mai uscată. Lucru absolut normal. El începe foarte puternic la pubertate pe măsură ce înaintăm în vârstă avem tendința să uscăm tenul. Cei mai mulți dintre noi devin uscați sau măcar deshidratați. ”
Pentru tratarea unui text mixt este recomandat să utilizăm produse diferite pentru aceste zone. Cu toate acestea putem utiliza și produse naturiste, care sunt ieftine, pe care toți le avem acasă, de exemplu putem folosi seara o mască cu albuș cu zeamă de lămâie. Dacă dorim să încercăm acestea, trebuie facem un mic test pe o porțiune mică din față.
Dr. Viviana Iordache a mai discutat și despre dermatitele iritative pe care le confundăm cu eczemele sau alergia la produsele cosmetice. Din păcate ele sunt o uscăciune extremă dată de transpirația excesivă din timpul verii și de aplicarea de produse care usucă pielea.
În privința bronzului și a statului la soare, medicul a afirmat că ”Tenul foarte uscat care stă deshidratat are microfisuri și-n momentul în care se expune la ultraviolete, atunci lumina pătrunde mai ușor și ajunge mai ușor în strate profunde în care determină o uscăciune și mai mare. Ultravioletele usucă. Pielea uscată devine iritabilă, dar se ridează înainte de vreme. În general dacă stai la soare trebuie o pregătire cu expuneri foarte mici la ore potrivite. Cu cât vrem să stăm mai multe minute în ultraviolete, cu atâta cifra de pe ambalaj trebuie să fie mai mare. ”
Concluzionând, specialistul a afirmat că ”în general dacă stai la soare trebuie o pregătire cu expuneri foarte mici la ore potrivite. Cu cât vrem să stăm mai multe minute în ultraviolete, cu atâta cifra de pe ambalaj trebuie să fie mai mare. ”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu