Scoția a rămas fără premier: Humza Yousaf a demisionat

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Humza Yousaf a demisionat din funcția de prim-ministru al Scoției, într-o creștere a șanselor Partidului Muncitoresc din Marea Britanie.

Liderul Scoției, Humza Yousaf, a demisionat luni, deschizând ușa pentru Partidul Laburist din opoziție din Marea Britanie să recupereze teren în fostele sale inimi scoțiene, în timpul unei alegeri naționale așteptate să aibă loc mai târziu în acest an.


Yousaf a declarat că demisionează din funcțiile de șef al Partidului Național Scoțian (SNP) pro-independență și prim-ministru al guvernului al Scoției după o săptămână de haos declanșat de anularea unui acord de coaliție cu Verzii Scoției.

Apoi, nu a reușit să obțină suficient sprijin pentru a supraviețui unei moțiuni de neîncredere împotriva sa.


Demisionând cu puțin peste un an de când l-a înlocuit pe Nicola Sturgeon în funcția de prim-ministru și lider al SNP-ului, Yousaf a declarat că a venit momentul ca altcineva să conducă Scoția.


"Am ajuns la concluzia că refacerea relației noastre dincolo de diviziunea politică poate fi realizată doar cu altcineva la cârmă," a declarat Yousaf, adăugând că va continua până când va fi ales un succesor într-o competiție de conducere a SNP-ului.

Yousaf a încheiat brusc un acord de partajare a puterii între SNP-ul pro-independență și Partidul Verde după un conflict legat de obiectivele de combatere a schimbărilor climatice.

Prins între apărarea recordului guvernului de coaliție și cererile unor naționaliști de a renunța la reformele de recunoaștere a genului și de a se concentra asupra economiei, Yousaf nu a putut găsi un echilibru care să îi asigure supraviețuirea.


SNP-ul pierde sprijinul popular după 17 ani de conducere a guvernului scoțian. Mai devreme în acest lună, YouGov a declarat că Partidul Laburist a depășit SNP-ul în intențiile de vot pentru alegeri la Westminster pentru prima dată într-un deceniu.


Revenirea Laburiștilor în Scoția adaugă provocări Partidului Conservator al premierului britanic Rishi Sunak, care este mult în urma Laburiștilor în sondajele de opinie la nivel național în Marea Britanie.


Dacă SNP-ul nu poate găsi un nou lider care să obțină sprijin în parlament, vor avea loc alegeri.


Yousaf, primul șef de guvern musulman din Europa Occidentală modernă, l-a succedat pe Sturgeon în funcția de prim-ministru în martie 2023. Odată foarte populară, Sturgeon a fost implicată într-un scandal de finanțare a partidului cu soțul ei, care a fost acuzat în această lună de însușirea de fonduri. Ambii neagă orice culpabilitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel