Scad temperaturile și cu 20 de grade. Risc major pentru sănătate. Medic, avertisment

Medicul primar urgențe Tudor Ciuhodaru atrage atenția asupra unei situații în care sănătatea noastră poate fi pusă în pericol. Nu există o opțiune de alegere, nici de evitare a situației, dar sunt reguli pe care, dacă le respectăm pot să ne apere de o stare critică. 

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția că vremea rece și umedă poate crea probleme majore de sănătate, mai ales pentru persoanele care apațin unei grupe de risc- vârstele extreme, cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare, neurologice, metabolice sau osteoarticulare.

"Expunerea la temperaturile scăzute favorizează sau agravează afecţiunile respiratorii acute precum laringotraheobronsitele, otite, sinuzite, pneumoniile, crizele de astm bronsic dar şi decompensarea patologiei cardiovasculare cu risc de infact miocardic, angina pectorală sau insuficienţă cardiacă, agravarea arteriopatiilor periferice, creşterea numarului de accidente vasculare cerebrale sau apariţia nevralgiilor, artralgiilor şi a puseelor de lumbago. Temperaturile extrem de scăzute duc la creşterea numărului şi gravităţii cazurilor de angină pectorală, hipertensiune arterială şi infarct miocardic. La fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic creşte cu 2% astfel încât în aceste zile riscul de infarct creşte chiar peste 30%", transmite medicul primar urgențe. 

Prognostic rezervat

Potrivit lui Tudor Ciuhodaru, la primele ore ale dimineții, se înregistrează adesea cel puţin 5-10 pacienţi cu patologie cardiacă determinată sau agravată de frig şi alţi 10-15 pacienţi au nevoie de asistenţă medicale pentru "viroze respitarorii". Asta în condițiile în care temperaturile sunt mai ridicate decât în mod normal. Însă, meteorologii anunță că vor scădea și cu 20 de grade. 

"Toţi aceşti pacienţi necesită evaluare rapidă clinică, imagistică şi biologică asociate terapiei de suport sau simptomatice. Prognosticul este rezervat întrucat există riscul unor complicaţii importante imediate sau la distanţă. Pe langă afecţiunile favorizate sau agravate de expunerea la temperaturile joase remarcăm încă un fenomen îngrijorător în aceasta perioadă- creşterea numărului pacienţilor ajunşi la urgenţă din cauza automedicaţiei.  Sunt şi pacienţi mai tineri, în special femei ce au recurs la diverse tratamente fără indicaţie medicală şi au ajuns sa necesite terapie de urgenţă fie datorită efectelor secundare (alergii,gastrite) sau din cauza agravării afecţiunii de bază.", adaugă medicul. 

Reguli simple pentru apărare

Pentru a preveni afecțiunile determinate sau agravate de frig și umezeală, medicul Tudor Ciuhodaru consideră că trebuie să respectați trei reguli simple: 

"1. evitaţi stresul termic (îmbracăminte adecvată, consumul de lichide calde, evitarea deplasărilor matinale şi nocturne când este foarte frig, alternarea repausului în spaţii încălzite precum instituţiile pubilice şi magazine)

2. evitaţi aglomeraţiile şi respectaţi regulile de igienă: utilizarea batistei şi spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tuşim sau stranutăm;

3 evitaţi automedicaţia. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiştilor, mentionând doar că antibioterapia fără discernământ este nu doar inficientă ci şi potenţial periculoasă pentru că duce la selecţionarea germenilor rezistenti, agravarea afecţiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel