Tribunalul din Moscova care a interzis folosirea Facebook şi Instagram în Rusia anunţă că ruşii pot folosi platformele, dar cu anumite condiţii.
La 21 martie, Tribunalul Tverskoi a interzis platformele ca fiind organizaţii "extremiste" după o cerere a procurorului general.
Compania-mamă Meta a fost acuzată că nu a eliminat apelurile la violenţă împotriva trupelor ruse în Ucraina. Chiar înainte de interdicţie, cele două platforme fuseseră blocate oficial pentru utilizatorii din Rusia, deşi au rămas accesibile utilizând servicii VPN.
VPN-urile (Virtual Private Network - reţea virtuală privată n.r.) permit utilizatorilor de internet să evite cenzura guvernamentală pentru a accesa site-uri restricţionate.
Având în vedere statutul lor juridic neclar, multe persoane care foloseau cele două reţele sociale pentru a câştiga bani s-au văzut afectate după interdicţie.
Dar instanţa a oferit luni un fel de clarificare, potrivit agenţiei oficiale ruse de presă TASS.
"Aceste măsuri de protecţie judiciară nu limitează utilizarea de produse software ale Meta de către persoane fizice şi juridice care nu participă la activităţi interzise de lege", se arată în decizia tribunalului, potrivit TASS.
Membri ai parlamentului rus au declarat recent că nu intenţionează să adopte o interdicţie generală a utilizării de VPN-uri, scrie Agerpres.
Tribunalul Tverskoy din Moscova a publicat textul integral al deciziei, care explică motivele recunoașterii Meta în Federația Rusă ca extremistă și blocării produselor sale software - Facebook și Instagram, scrie Interfax.
„Instanța a constatat că sub masca activităților comerciale de vânzare de produse – rețelele de socializare Facebook și Instagram – holdingul transnațional american Meta Platforms Inc. distribuie pe teritoriul Federației Ruse materiale care conțin îndemnuri la acțiuni extremiste violente împotriva Rusiei. cetăţeni, încalcă drepturile cetăţenilor ruşi, reprezintă o ameninţare la adresa ordinii constituţionale a Federaţiei Ruse”, se arată în decizia instanţei.
Decizia instanței mai susține că Meta este recunoscută în Federația Rusă ca extremistă în ceea ce privește plasarea, distribuirea și neluarea măsurilor de blocare a apelurilor la violență împotriva rușilor, precum și schimbarea fundamentelor ordinii constituționale.
În același timp, judecătorii spun că interdicția în Federația Rusă a produselor Meta - Facebook și Instagram - nu restricționează acțiunile persoanelor fizice și juridice în utilizarea acestora. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News