Rusia va crea 12 noi baze militare în vestul ţării până la sfârşitul anului în curs ca răspuns la consolidarea NATO şi la extinderea sa aşteptată cu Finlanda şi Suedia, a anunţat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP şi EFE.
'Până la sfârşitul anului, 12 baze militare şi unităţi vor fi desfăşurate în Districtul militar Vest', a declarat Serghei Şoigu în faţa Consiliului Ministerului Apărării rus, fără a preciza natura acestor infrastructuri şi nici mărimea lor.
El a subliniat 'creşterea ameninţărilor militare la frontierele ruse', menţionând în special exerciţiile NATO 'Defender Europe' în curs de desfăşurare la vest şi sud-vest de Rusia, precum şi în Arctica. Altă ameninţare menţionată de Şoigu, 'candidaturile la intrarea în NATO a vecinilor noştri din apropiere, Finlanda şi Suedia'.
Preşedintele Vladimir Putin indicase că replica rusă la această extindere va fi decisă în funcţie de desfăşurările NATO în aceste ţări, dar a minimalizat importanţa acestor aderări aşteptate.
Helsinki şi Stockholm au decis să se alăture Alianţei în urma ofensivei ruse împotriva Ucrainei, considerând că Moscova este o ameninţare care durează de decenii, deşi în timpul Războiului rece cele două ţări aleseseră neutralitatea.
Rusia a afirmat că şi-a lansat ofensiva împotriva Ucrainei în acelaşi timp pentru a împiedica un pretins genocid împotriva populaţiei rusofone şi pentru a împiedica extinderea NATO, notează Agerpres.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
Ucraina nu face un secret din faptul că doreşte capabilităţi americane mai avansate dincolo de inventarul său actual de artilerie, rachete Javelin şi Stinger şi alte arme. Lista Kievului, de exemplu, cuprinde rachete care ar putea îndepărta marina rusă de porturile ucrainene la Marea Neagră, ceea ce ar face posibilă reluarea transporturilor de cereale şi a alte produse agricole în lumea întreagă.
Responsabili americani, foşti şi actuali, precum şi surse din Congres au menţionat obstacole în calea livrării unor arme mai puternice şi cu rază mai lungă de acţiune în Ucraina, printre care se numără cerinţele de instruire îndelungată a personalului ucrainean, dificultăţi în mentenanţa echipamentului până la îngrijorări că armamentul american ar putea fi capturat de forţele ruse, pe lângă teama de escaladare a conflictului. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu