Cerul se înseninează pe Marte, unde roverul Opportunity încearcă să supravieţuiască, anunță NASA.
Razele Soarelui au început să ajungă din nou la suprafaţa planetei Marte, de unde robotul Opportunity, creat de NASA, nu a mai transmis date din luna iunie. Îmbunătăţirea vremii pe 'Planeta Roşie' oferă o ultimă speranţă, amestecată cu angoasă, pasionaţilor de ştiinţă şi explorări spaţiale, care s-au ataşat de acest rover şi nu doresc ca NASA să renunţe la încercările sale de a relua contactul cu robotul explorator, informează AFP.
Inginerii de la NASA au anunţat joi că disiparea norilor groşi de praf de pe cerul marţian ar trebui în curând să permită roverului Opportunity, un robot vechi de 15 ani, să îşi reîncarce bateriile graţie panourilor sale solare - cu condiţia ca el să nu fi sucombat deja, după ce a petrecut mai multe luni în întuneric. Atunci când concentraţia de particule va scădea sub un anumit nivel, 'vom începe să încercăm activ să comunicăm cu robotul', a explicat John Callas, şeful proiectului Opportunity, cercetător la Jet Propulsion Laboratory.
În stare de hibernare
Dacă robotul va răspunde, 'vom putea să începem procesul de analiză, pentru a verifica starea lui şi pentru a-l repune în funcţiune', a explicat acelaşi expert de la NASA. Însă dacă perioada de 'tăcere' a lui Opportunity va dura mai mult de 45 de zile, specialiştii americani vor fi obligaţi să tragă concluzia că absenţa razelor solare şi frigul marţian 'au provocat o defecţiune de pe urma căreia, probabil, robotul nu îşi va mai reveni', a adăugat John Callas.
În acel caz, tentativele de reluare a contactului cu Opportunity vor înceta. NASA nu a mai primit date de la Opportunity de pe 10 iunie. În absenţa energiei solare, robotul s-a plasat automat în stare de hibernare. La începutul verii, NASA s-a declarat optimistă în privinţa capacităţii robotului de a rezista mai multe luni în acea stare, întrucât temperatura de la suprafaţa planetei Marte ar trebui să fie mai mare de -36 grade Celsius, pragul de pericol fiind valoarea de -55 de grade Celsius.
#WakeUpOppy
NASA operează trei sateliţi care sunt activi pe orbita 'Planetei Roşii' şi doi roboţi pe solul lui Marte. Cel mai vechi dintre ei, Opportunity, a parcurs peste 45 de kilometri după ce a ajuns pe scoarţa marţiană în 2004. Celălalt rover, Curiosity, funcţionează cu energie nucleară şi rulează pe scoarţa marţiană din 2012. Iniţial, Opportunity trebuia să funcţioneze doar 90 de zile după plasarea sa cu succes pe Marte, iar NASA reaminteşte iubitorilor de explorări spaţiale că acest rover a depăşit deja toate aşteptările specialiştilor.
Direcţia de pe puntea faţă este stricată, iar memoria flash nu îi mai funcţionează. Extraordinarul parcurs al micului robot marţian a declanşat un val de emoţie în rândul internauţilor, îngrijoraţi de posibilitatea 'morţii' lui Opportunity. Admiratori şi foşti participanţi la programul spaţial al NASA împărtăşesc de câteva zile pe Twitter cele mai frumoase amintiri pe care le au despre rover, supranumit 'Oppy', cu ajutorul hashtagurilor #SaveOppy şi #WakeUpOppy.
NASA să nu renunţe la Opportunity
Mesajele sunt însoţite de fotografii realizate de Opportunity pe Marte, ce prezintă imagini insolite, precum o panoramă din vârful unei coline şi urmele lăsate de roţile sale pe scoarţa marţiană. Unii dintre internauţi vor să convingă NASA să nu renunţe la Opportunity după expirarea acelui interval de 45 de zile, folosind argumentul unui caz precedent din istoria agenţiei spaţiale americane şi care îl vizează pe 'geamănul' lui Opportunity, roverul Spirit, care nu mai transmite date începând din 2010.
'Atunci, nu am încercat să reluăm contactul cu Spirit decât la patru luni după pierderea contactului', a pledat Mike Seibert, fost participant la programul Opportunity.
Vezi și: Explorare Marte. Agenția Spațială Europeană, concurs pentru noul rover
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu